Почти наполовина са намалели болните от заразни болести и COVID-19 в региона

Почти наполовина са намалели болните от заразни болести и COVID-19 в региона

Почти наполовина са намалели болните от заразни болести в региона през последната седмица на изминалата 2022 година. Регистрираните болни са 78, при 121 за предходната седмица.  Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Три пъти по-малко са заболелите от грип и остри респираторни заболявания през седмицата. Констатираните болни са 22-ма, при 64 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в областта е била 31,46 %оо, при средна за страната 44,37 %оо към 02.01.2023 г.

Близо наполовина по-малко са и заразените с COVID-19. Регистрираните през седмицата заболели са 14, при 24 за предходната. Заболелите са от общините Перник, Брезник, Радомир и Трън.

Добрите новини не свършват. Чувствително са намалели болните от варицела в региона през този период. Установени са 63 болни, при 91 за предходната седмица. Заболелите са във възрастовите групи от 1 до 46 г. от община Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №11 „Знаме на мира“- Перник, ДГ Драгичево, Х ОУ „Алеко Константинов“-Перник, ХІ ОУ „Елин Пелин“- Перник, СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, ДГ „Пролет“-Перник, ДГ №6 „Българче“- Перник, ДГ №9 „Калина Малина“ – Перник.

По-малко са и болните от скарлатина през седмицата. Установен е само 1 болен, при 2-ма за предходната, става въпрос за дете от Перник.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 10 проверки. 2 от тях са относно спазване на забраната за тютюнопушене и 1 е по жалба на гражданин.

И в последната седмица на миналата година РЗИ продължи ежедневно да извършва мониторинг на питейните води в областта. Взети са 12 проби от питейната вода в различни населени места, предназначена за питейно-битови цели, за да се установи дали тя отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.