Днес, в Перник, бе открито депото за новите автобуси, купени по проект

Днес, в Перник, бе открито депото за новите автобуси, купени по проект

Днес официално бе открито депото за 13-те нови автобуса, които са закупени по проект „Интегриран градски транспорт на град Перник“. На събитието присъстваха: вицепремиерът Атанас Пеканов, кметът Станислав Владимиров и екипът му, областният управител Людмил Веселинов, народният представител Христина Георгиева, екипът за управление на проекта и други.

Преди откриването, присъстващите на събитието имаха възможността да се повозят на нов автобус и да видят сами комфорта, който се предлага на пътуващите.

Обектът беше открит от зам.-кмета на Община Перник и ръководител на проекта Стефан Кръстев. Той изтъкна ползите от реализирането му, сред които – повишаване на сигурността и надеждността на транспорта, по-ефективен и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, по-добър комфорт на пътниците. В хода на работата е въведена система за контрол на обществения градски транспорт, монтирани са информационни електронни табла на спирките, доставени са 13 автобуса на компресиран природен газ, отговарящи на европейската нормативна уредба за вредни емисии, като има сключен договор за закупуването на още 5 автобуса. В рамките на проекта е изградена газозарядна станция и е  извършен ремонт на депото за подвижния състав. „Общата стойност на финансирането възлиза на 10 216 495 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6 552 227 лв., а съфинансирането от страна на Община Перник е на стойност 3 664 267 лв.“, заяви Стефан Кръстев.

„Днешното събитие е първата крачка към един съвременен, комфортен и редовен градски транспорт в Перник. С новите автобуси ще покрием четири градски линии, за което ще помогнат и петте електрически автобуса, които ще пристигнат през тази година“, каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров.  Той добави, че екипът му ще предложи на Общинския съвет еднократен билет и дневен билет на цени съответно 1,50 лв. и 2 лв. „Ще предложим месечната карта за ученици и пенсионери да бъде на стойност 20 лева, а тази за работещи да струва 40 лева. Част от предложението ни ще бъде закупуването на годишна карта за работещи да възлиза на 360 лева. Картите ще важат за всички линии, които се покриват от общинското дружество“, обяви Владимиров. Той подчерта, че целта на общинското дружество не е да реализира огромни печалби, а да предлага качествена, но и социална услуга. По всяка вероятност ще се наложи  в началото Общината да го дофинансира,  с надеждата, че то постепенно ще започне да се самоиздържа. Въпрос на организация е в кратко време да започнат да се движат новите автобуси и по линиите №15, №17 и №20.

„Благодаря на кмета Владимиров и неговия екип за реализирането на този проект. С него се показва по най-добрия начин резултатът от използването на европейските средства. Този проект е за гражданите и ще подобри живота им“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов. Той коментира, че най-важното е отделните проекти да носят ползи за гражданите. „В случая – когато се качват в нови превозни средства, когато подобряваме градската среда, когато допринасяме за дългосрочни приоритети, какъвто е намаляването на употребата на лични автомобили и ползване на градския транспорт“, каза още вицепремиерът. Досега европейските средства са концентрирани основно в столицата и големите градове. „Затова се радвам винаги, когато някой друг град успее да реализира такъв голям проект. Това е и целта – да се подпомагат градовете, които имат нужда от по-дълго и устойчиво развитие“, заключи Атанас Пеканов.

Станислав Владимиров и Атанас Пеканов имаха привилегията по стар български обичай, да плиснат вода и да прережат лентата, с която бе открито депото.