Извънземни се заселили край къщата на Маргарита Хранова

Извънземни се заселили край къщата на Маргарита Хранова

Извънземни емигрирали преди 5000 г. в чукарите край село Гърло до Брезник, Пернишко, твърдят уфолози. В Брезник къща има и звездата на българската естрада Маргарита Хранова, която вярва в съществуването на НЛО, но не ги е виждала лично.

Родната археоложка Димитрина Митова-Джонова, която приживе е направила най-подробните проучвания на местността, пък изказва теорията, че кладенецът е дело на древни шумери, които три хиляди години преди Христа се преселват (по собствено желание или са били принудени) на запад от Месопотамия и попадат по нашите земи, както и на остров Сиракуза.

За италианския остров има исторически сведения, че това преселение наистина се е случило с месопотамския народ, известен като нураги. Това е народът на един от трите главни шумерски богове – Енки. Той е бог на мъдростта, магията, покровител на занаятите, скотовъдците и др. Бог на дъжда, водата и плодородието. Това е богът, създал хората. Според уфолози обаче Енки се свързва с извънземните. Преди половин век Ерих фон Деникен изказва теорията, че в древността НЛО са посещавали Земята.

В Месопотамия те са помогнали за създаване на цивилизацията (дори се смята, че може направо да са направили от маймуната човек). Та Енки е този създател, казва Фон Деникен. В Шумер е почитан по различни начини, най-вече са строели мегалитни кладенци, където са му поднасяни дарове и са извършвали богослужебни ритуали. Единственият такъв кладенец извън Шумер е в село Гърло.

В брезнишкото село градежът на кладенеца наистина е впечатляващ и е като огромен древен храм. Димитрина Митова-Джонова смята, че това е най-древният градеж по нашите земи. Там има най-различни странни неща, които съвременната наука не може да обясни, което пък дава множество поводи на уфолозите да изграждат свои теории.

Има две ниши, за които се смята, че са били част от древна обсерватория и през тях са наблюдавани звездите и Луната. На един камък пък има странен символ, който е като звездната карта на съзвездие Орион. В родната космогония това екваториално съзвездие е известно още като Рало или Ралица. Любопитно е, че в множество древни митове на различни народи по света се твърди, че оттам са дошли боговете, които създали хората на Земята.

В наши дни кладенецът в Гърло е силно занемарен, макар и да е паметник на културата. След смъртта на Димитрина Митова-Джонова на практика проучванията в него са спрели. Но мистерията на древното съоръжение тепърва предстои да бъде открита. Както предстои да се изясняват и връзките между древните цивилизации, които досега ни изглеждаха доста по-малки и схематични. Както казват старите – всеки си мисли, че светът започва от него, но след време осъзнава, че той е много по-древен и хора са живели на тази земя от незапомнени времена.