Очаква ни топла Нова година, на сняг ще се радваме след 8 януари

Очаква ни топла Нова година, на сняг ще се радваме след 8 януари

Топло и без сняг ще е времето в новогодишната нощ, прогнозира Красимир Стоев от НИМХ.

Според прогнозата температурите ще останат необичайно високи до 5 януари. По-обилни снеговалежи са възможни след 7-8 януари, както и през последното десетдневие на следващия месец.

Красимир Стоев обясни, че високите температури около Нова година не са неестествено явление по нашите географски ширини.

„Всичко това е в рамките на климата. Естествено е в отделни години да имаме доста по-високи температури, но както казах в природата има баланс, така че нещата ще се променят. До 5 януари температурите ще останат доста по-високи, след което ще има понижение. Така че след 7-8 януари, особено към 20-януари, ще имаме температури под -5 градуса и валежи от сняг може да се очакват тогава“, заяви той.

До началото на януари температурите ще останат високи и по зимните курорти у нас. Условия за изкуствен сняг ще има на местата над 2000 метра надморска височина.

„Дори на места над 1500 метра температурите ще са положителни на Нова година. В началото на 2023 максималните температури в по-голямата част на страната ще са между 11 и 16 градуса, минималните температури ще са между 0 и 5 градуса“, каза още Красимир Стоев.