Общинският съвет в Перник даде повторно съгласие за поставяне на паметен знак на Иван Вазов в града

Общинският съвет в Перник даде повторно съгласие за поставяне на паметен знак на Иван Вазов в града

Общинските съветници в Перник дадоха съгласието си за поставянето на паметен знак по случай 170 години от рождението на Иван Вазов върху фасадата на „ВиК – Перник“ в миньорския град. Това стана ясно на последната за годината извънредна сесия на местния законодателен орган.  

Решението за поставяне на паметен знак бе взето от съветниците още през 2021 г., а проектът бе изпратен в Министерство на културата. Документите бяха разгледани от Специализирания съвет по изобразителни изкуства за становище и консултиране на текстовата част на паметния знак със специалист. Впоследствие текстът е съгласуван с филолог, за да отговаря на установените книжовни езикови правила. Направен е превод и на английски език, също консултиран с преподавател. Проектът на паметния знак е възложен за изработка на дизайнера Красимир Ангелов.

Заради направените промени обаче се наложи Общинският съвет в областния град да даде ново съгласие за поставяне на знака. 

Патриархът на българската литература Иван Вазов е пребивавал в Перник от ранната есен на 1873 г. до пролетта на 1875 г.  Той е работил като преводач от турски и френски език на инженерите, строящи жп линията София – Кюстендил. Писателят е живял в къщата на дядо Стойо, на чието място днес е построена сградата на „ВиК“.