Той е любовното разочарование на Даяна

Той е любовното разочарование на Даяна

Сред конспиративните теории, свързани с британското кралско семейство, е тази, че бащата на принц Хари всъщност не е принц Чарлз, а друг мъж, с когото принцеса Даяна е имала връзка. Става въпрос за британеца Джеймс Хюит, кавалерийски офицер, с когото тя се запознава по време на парти, организирано от придворната ѝ дама Хейзъл Уест през 1986 г., пишат от изданието Town&Country.

„Първият им разговор се усети непринуден, каза тя, и именно това предизвика привличане у нея. Както тя се изрази, те се разбраха отлично“, пише за тази среща Кен Уорф, охранителят на принцесата, в своята книга „Даяна: строго пазена тайна“. „Той ѝ каза, че е инструктор по езда и когато тя призна, че се страхува от коне, ѝ предложи да ѝ помогне, за да преодолее страха си.“

Скоро след като той става инструктор по езда на принцесата, двамата започват връзка, която продължава няколко години. По времето, когато те се запознават, бракът на Даяна и Чарлз е нестабилен, а принцът продължава да поддържа отношения със смятаната за бивша тогава негова приятелка Камила Паркър-Боулс. Именно това обстоятелство според Кен Уорф предразполага Даяна да потърси романтика другаде.

„Хюит, естествен женкар, ѝ даде вниманието и привързаността, на които тя се наслаждаваше, а след това и страстта, за която тя копнееше“, пише охранителят и добавя също, че двамата са се срещали в стара вила в Девън, принадлежаща на Шърли, майката на Хюит.

И макар Уорф да стига и до по-интимни подробности, през 2017 г. в австралийското телевизионно предаване Sunday Night самият Джеймс рисува по-невинна картина: „Аз готвех, а Даяна миеше. Просто вечеря, отпускане и смях.“

Въпреки че принцесата остава в контакт с Хюит, след като той е разпределен в Саудитска Арабия през 1990 г., връзката очевидно приключва.

Джеймс попада под светлините на прожекторите през 1994 г., когато малко след оттеглянето си от въоръжените сили си сътрудничи с авторката Анна Пастернак за книгата „Влюбената принцеса“. В нея той подробно описва връзката си с Даяна, продължила пет години – между 1986 и 1991 г. Въпреки че раздялата с принц Чарлз от 1992 г. вече е налице по това време, новината все пак създава скандал, а книгата бързо се превръща в бестселър.

През 1995 г., малко по-малко от година преди официалния развод на кралската двойка, принцесата на Уелс потвърждава аферата в прословутото интервю за предаването „Панорама“ по Би Би Си. „Да, обожавах го. Да, бях влюбена в него. Но бях много разочарована“, казва Даяна за участието на Хюит в издаването на книгата.

След трагичната смърт на принцесата през 1997 г. офицерът продължава периодично да предизвиква заглавия в пресата с още разкрития за връзката си с Даяна. През 1999 г. той издава книгата „Любов и война“, в която подробно описва отношенията им, а през следващите десетилетия дава многобройни интервюта по темата.

Джеймс Хюит на няколко пъти е правил опит или е бил обвинен в опити да продаде над 60 любовни писма от Даяна, получени от нея, докато е служил във войната в Персийския залив. Според информация от изданието News of the World, публикувана две години след смъртта на принцесата, Хюит е предложил цена от 10 милиона британски лири за тези спомени. Писмата никога не са били оповестявани публично, а в интервю за Telegraph през 2009 г. той заявява, че възнамерява да ги запази завинаги.

В средата на 90-те, след пенсионирането си от армията, Хюит отваря голф игрище. По-късно той записва няколко участия в телевизионни риалити програми, включително X-Factor и победа през 2004 г. в състезанието на Back to Reality, напомнящо за формата Биг Брадър.

През 2009 г. бившият офицер се премества в Марбея, Испания, за да отвори бара The Polo House, който затваря през 2013 г. През 2017 г. той е хоспитализиран след инфаркт, но впоследствие е изписан.

Отношенията на Хюит с Даяна карат кралски почитатели да предполагат, че има вероятност Джеймс да е баща на принц Хари, позовавайки се на прилика между двамата – по-специално червената им коса. Хюит обаче еднозначно отрича тези твърдения.

По тази тема Кевин Уорф пише: „Една проста проверка на датите доказва, че е невъзможно Хюит да бъде баща на Хари… Хари е роден на 15 септември 1984 г., което означава, че е заченат около Коледа 1983 г., когато брат му Уилям е на 18 месеца. Даяна се запознава с Джеймс Хюит чак през лятото на 1986 г.“/NEWS2