Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив

Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив

 Окръжна прокуратура – Перник внесе в съда обвинителен акт срещу 23-годишния М.Я., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а” от НК.

Обвиняемият М.Я. и 12-годишният Е.Н. често прекарвали време заедно, разхождайки се в кварталите на гр. Перник. Двамата решили да потърсят К.Г., за да му отнемат мобилен телефон и впоследствие да го заложат срещу пари.

На 07.09.2022 г. те го срещнали на ул. „Георги Мамарчев“ и го приближили. Е.Н. нанесъл с юмрук няколко удара в областта на лицето на К.Г. Междувременно обвиняемият издърпал телефона от ръката на пострадалия, след което извършителите на деянието избягали. Още същия ден те продали чуждата вещ.

За случая бил подаден сигнал на телефон 112.

Два дни по-късно обвиняемият срещнал К.Г. и му заявил, че знае за местонахождението на телефона му и предложил да му го върне срещу 80 лева. Пострадалият се съгласил и му дал исканата сума. Тези пари М.Я. дал на новия „собственик“ на вещта, а телефона върнал на К.Г. За тази „услуга“ на обвиняемия били платени 45 лева.

 В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за виновността на М.Я. Той е многократно осъждан, като престъпното деяние е било извършено от него при условията на опасен рецидив. Неговият съучастник Е.Н. е малолетен, поради което не носи наказателна отговорност.

 Предстои делото да продължи в съда.