40% по-малко въглища ще използва „Топлофикация Перник“ през следващото лято

40% по-малко въглища ще използва „Топлофикация Перник“ през следващото лято

„В момента започваме пробните пускове на новите когенератори, които по план трябва да продължат и през януари“. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев, на въпроса- кога ще бъдат пуснати в експлоатация когенераторите. Според инж. Стойнев, след успешното завършване на пробите предстои официалното внедряване в нормален работен режим на новите мощности. Той поясни, че експлоатацията на новите газови мощности ще позволи чувствително намаление на използваните количества въглища с над 40%, което веднага ще доведе до редуциране на изпусканите емисии.

„Според нашите планове извън отоплителния сезон ще работят само новите съоръжения, използващи природен газ за производство на енергия. През 2023 година трябва да е първото лято без въглища в Перник, след над 70 години, в които те са били използвани без прекъсване“, подчерта инж. Чавдар Стойнев.

Инвестицията в газовите когенератори е част от цялостната стратегия на „Топлофикация Перник“ за постепенно пълно преустановяване на използването на въглища в унисон с европейската политика за декарбонизация. Неотдавна от дружеството обявиха, че са инвестирали средства в още 2 когенератора. Те ще заменят въглищните мощности, които в момента са в работен режим. Синьото гориво е избрано за една от алтернативите, с които ще бъдат постепенно замествани до сега използваните въглища, защото е доказано, че е 2 пъти по-екологично в сравнение с тях. Инвестицията е част от усилията  на ръководството на „Топлофикация Перник“ за подобряване на въздействието върху околната среда.