На пернишки регион се предоставят много средства по линия на ЕС, но трябва да  се положат усилия да бъдат усвоени

На пернишки регион се предоставят много средства по линия на ЕС, но трябва да  се положат усилия да бъдат усвоени

„Отиващата си 2022г и предстоящата 2023 г са много важни за страната и пернишкия регион, тъй като програмният период 2014-2020 г на практика приключва окончателно в края на  декември 2023 г. Успоредно с това  вече навлязохме в новия програмен период, който предоставя много нови инструменти, а заедно с тях и много финансов ресурс“. Това заяви Нина Стоименова, която е ръководител на управляващия орган на оперативна програма „Развитие на регионите“. Тя беше гост-лектор на информационна среща, която беше организирана от Областния информационен център в Перник. На тази среща бяха представени новите оперативни програми за програмен период 2021-2027 година. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, представители на образованието, бизнеса и различни институции.

 Нина Стоименова подчерта, че освен механизмът за възстановяване и устойчивост, Перник ще трябва да изпълнява и ангажименти по Фонда за справедлив преход. „ В стратегията на Европа за периода 2021-2027 г включва само пет основни цели, за разлика от програмния период 2014-2020 г, който включва 11 цели. Това го казвам, за да знаете къде отива вашият приоритет във Фонда за справедлив преход и защо вашата община Перник става толкова важна за следващия програмен период“, подчерта Стоименова.

Според нея, на Перник се пада голяма отговорност за този програмен период по линията за справедлив преход , защото е една от трите общини, които ще трябва да реализират финансов ресурс от над 3 милиарда лева! И макар да е с най-малко разчетен ресурс като капацитет, който трябва да бъде изведен от мините и останалите производствени мощности, които предстои да бъдат трансферирани, една част от населението ще бъде засегнато като необходимост да се преквалифицира.“ Затова е нужна и по-голяма заинтересованост и отговорност. Ако вие не намерите начина за вашето бъдеще, няма кой да се погрижи да вас. Казвам ви това абсолютно отговорно, имайки предвид заложените инструменти в този оперативен период и възможности, които ви се предоставят. Вие трябва да проявите инициатива, длъжни сте всеки един от вас да повдигне своя глас и да поиска от общинската управа да бъдат заложени вашите приоритети, това, което искате да се случи. Планът за интегрирано развитие на общината, доколкото знам, все още не е минал, така че все още имате шанс да направите разумни предложения. Организирайте се като граждани, потърсете си правата. Един съвет от мен като гражданин- ако вие не заложите бъдещето на вашите деца, те няма да имат такова. Наистина средства има, но липсва амбиция в гражданите, липсва търсенето на отговорност от долу нагоре, за да се определи това, което ви е нужно“ беше категорична Нина Стоименова.

„Новият програмен период, започна още през 2021 г, но не и реално като програми. Затова ще трябва да положим усилия да превъзмогнем  дефицитите и да наваксаме. За целта трябва да действаме по-бързо , за да успеем да се възползваме от предоставения ни финансов ресурс“, заяви заместник-кметът на община Перник Стефан Кръстев. “Перник има исторически шанс в новия програмен период с огромни като размер средства и по механизма за справедлив преход, освен другите инструменти на кохезионната политика, които могат да се ползват. Затова съм убеден, че за нашия град и регион предстоят много добри времена“, заяви Кръстев.

Механизмът за справедлив преход е насочен към регионите и секторите, които са засегнати най-много от зависимостта си от изкопаеми горива и промишлени процеси, които са с висок интензитет на емисии и парникови газове. Това е нов инструмент за програмния период 2021-2027 г и целта му е да подготви преминаването към климатична неутралност, съгласно европейската директива. „През този програмен период ще бъдем отрупани със средства, просто трябва да съумеем да си ги заслужим, да ги усвоим и с тях да решим важни проблеми за общината и региона“, заяви Иван Искренов, ръководител на проекта Областен информационен център.