17 читалища представиха зимни трапези в кулинарен конкурс

17 читалища представиха зимни трапези в кулинарен конкурс

XIV- та областна кулинарна изложба събра читалищата от региона отново в сладкарницата на Общинския младежки дом. „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня“ бе наречен традиционният кулинарен конкурс, организиран от Народно читалище „Съзнание – 1922 г.“ – Перник, кв. „Мошино“ и с домакинството на Общински младежки дом – Перник.
След тригодишно прекъсване читалищата от област Перник отново показаха своите кулинарни умения и потопиха гостите в празничната българска обредност. 17 читалища от общините Перник, Радомир, Брезник и Земен, представиха традиционни граовски ястия, характерни за един от празниците от Игнажден до Ивановден, без Великден, тъй като за Великден се прави отделен конкурс. За пръв път в изложбата, наред със самодейците от читалищата в областта, участваха и ученици от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ – Перник.
Събитието откри Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, в присъствието на Илинка Никифорова, зам.-областен управител на област Перник, инж. Десислава Стоянова, кмет на Кметство Изток, представители на културни институции, организации и медии. Жури с председател д-р Милена Любенова от ИЕФЕМ при БАН и членове Марияна Маринова, редактор и водещ на фолклорното предаване „По граовски“ на канал „Струма“ и инж. Виолина Любенова, преподавател в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – Перник оцени участниците и раздаде много награди в различни категории. Организатор и водещ на събитието бе инж. Ани Савова, секретар на Народно читалище „Съзнание – 1922 г.“.
Държавен архив – Перник също присъства на конкурса и успя да създаде своя колекция от кадри на зимната традиционна трапеза в Пернишко.