Местният минипарламент в Перник реши: Купуват нови легла и апаратура за Профилакториума

Местният минипарламент в Перник реши: Купуват нови легла и апаратура за Профилакториума

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник планира закупуването на нови болнични легла и апаратура за лабораторни изследвания.

Това става ясно от докладна на управителя ѝ Емил Ненков, разгледана и приета на вчерашното заседание на Общинския съвет. В документа бе отправено мотивирано искане за закупуване на легла с ортопедичен матрак и калъф за лежащо болни пациенти на стойност 20 000 лв. без ДДС. Единичната им цена е 1000 лв. В момента капацитетът на легловата база в болничното заведение е 60, като през лятото той достига пълната си заетост. Седем легла са подменени със собствени средства на дружеството.

Профилакториумът се нуждае още от апарат за изследване на Пълна кръвна картина (ПКК). Липсата на такъв налага изпращане на пробите до по-далечни лаборатории в града. В процеса често са ангажирани близки и роднини на пациентите, се казва още в докладната. Стойността за закупуването му по прогнозни данни е 12 000 лв. без ДДС.

Към докладната бе приложена оферта и спецификация на оборудването, което лечебното заведение ще закупи.

Хиляда и двеста пациенти са преминали през Профилакторима през тази година. Това е рекордна посещаемост за последните десет години. Повечето от стаите вече са ремонтирани, освежени и отоплени, отчитат от болничното заведение.