Изложба, посветена на знаменития V-ти конен полк, откри Общинският музей в Брезник

Изложба, посветена на знаменития V-ти конен полк, откри Общинският музей в Брезник

На 15.ХІІ. от 16.30ч. в зала „Военен клуб“ на Общински исторически музей Брезник бе  открита изложбата „Брезничани и V-ти конен полк във войните за обединение на България“.  Тя е посветена на 110 години от Балканските войни. В изложбата с оригинални снимки, документи и вещи на участниците във войните беше проследено участието на брезничани / Брезнищка околия/ от Освободителната война 1878 година, Сръбско-българската война 1885год. с акцент боят край Брезник, Македоно-одринското опълчение и брезничани,  Балканската, Първата и Втората световна война, както и участието във войните на V конен полк. Това разказа директорът на музея Емилия Велинова.

  Сред експонатите, който за първи път бяха представени беше сребърен пръстен на V конен полк, с който е награден ротмистър Марин Цветков Диков отговарящ за изграждането на военния клуб в Брезник, както и  Сабя, взета от сръбски войник в боя при Лебане-Левсковско през 1915г. от 7 рота на 25 пехотински полк с командир поручик Димитър Кожухаров и нож/щик/ от боевете при Булаир, сабя от Сръбско-българската война 1885г.  съхранявана в дома на Стоянчо Гълъбов, както и пощенски картички изпращани от войниците до техни близки, списъци на загиналите, паметниците на признателност и други експонати, които ни връщат към участието и героизма на брезничани.

  В изложбата бе отделено място и за военните поделения в Брезник след 1945 година, за което важно съдействие на Общинския музей в Брезник са оказали едни от последните командири от  48-и МСП и  Първи разузнавателен батальон – полк. Петър Петров и полк. Любомир Любомиров.