Пожарна, полиция и БЧК с показно учение в Перник

Пожарна, полиция и БЧК с показно учение в Перник

От 10 часа днес учение за адекватно реагиране при бедствени ситуации се проведе при Централната поща на централния площад „Кракра“ в Перник. Целта на съвместното регионално учение бе  осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие. То бе организирано от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Перник.

Районът между улица „Стримон“ до кръстовището на улица „Миньор“ с улица  „Петко Каравелов“ бе отцепен за движение за пътни превозни средства до 12:00 ч., като бе въведена временна организация на движението.

Демонстрацията представи тежко ПТП, възникнало между два автомобила. Първи на мястото на катастрофата пристигнаха служители на ОД на МВР – Перник, които отцепиха и обезопасиха района. На място пристигнаха и служителите на РД ПБЗН – Перник, които спасиха пострадалите, разрязвайки единия от автомобилите със специално оборудване. Доброволци на Областен съвет на БЧК – Перник оказаха първа долекрска помощ на по-леко пострадалите, а екипи на ЦСМП – Перник транспортираха тежко пострадалите към областната болница.

Учението завърши с предприемане на действия от органите на реда за установяване причините за ПТП-то, а представители на община Перник извършиха действия по почистване на инфраструктурата и възстановяване на движението.

Учението се осъществи съвместно от Областна администрация – Перник, Община Перник, Сектор „Пътна полиция към ОД на МВР – Перник, Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – Перник, Център за спешна медицинска помощ – Перник, доброволци на Областен съвет на БЧК – Перник и в партньорство с фирма Мирос, която предостави превозните средства за демонстрацията.

Гости на събитието бяха и представители на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.