Нова велоалея ще свързва два пернишки квартала – Изток и Църква

Нова велоалея ще свързва два пернишки квартала – Изток и Църква

Велоалея ще бъде изградена между източните квартали на Перник – „Изток“ и „Църква“, съобщиха от общината. Обявена е обществена поръчка за изготвяне на идеен инвестиционен проект с прогнозна стойност 23 333 лв. без ДДС.

Началото на проектната разработка е при кръстовището на улиците „Благой Гебрев“ и „Ленински проспект“. Там новата велоалея се свързва със съществуваща по улица „Ленински проспект“. Краят е при кръстовището на бул. „Димитър Благоев“ с ул. „Евгени Ачанов“. Участъкът е с приблизителна дължина 5 000 м.

Идейният проект цели да намери решение за велосипедно трасе от квартал „Изток“ до квартал „Църква“. Осъществяването му би допринесло за подобряване на градската среда, осигуряване по-добра свързаност на кварталите чрез безопасна и бърза велосипедна и пешеходна връзка, смятат от общината. Новото съоръжение ще допринесе и за опазване на околната среда чрез намаляване на въглеродните емисии при по-малък автомобилен трафик, също и ще насърчава гражданите да ползват велосипеди, съобщава БТА.

В Перник има велоалея  с обща дължина 6 246,77м. Тя  започва от централния площад „Кракра“, върви  успоредно на вътрешноградската магистрала и река Струма и стига до парка пред кметство „Изток“. Велоалеята е комбинирана – двупосочна за велосипедисти и пешеходци.