Белгия повдигна обвинения за корупция в Европейския парламент

Белгия повдигна обвинения за корупция в Европейския парламент

Белгийски съдия обвини четирима души в неделя за предполагаемо получаване на пари и подаръци от държава от Персийския залив, за да повлияят на решенията в Европейския парламент, обвинения, които предизвикаха голяма суматоха в Брюксел, предава Ройтерс.

Прокурорите претърсиха 16 адреса и иззеха 600 000 евро в Брюксел в петък като част от разследване за пране на пари и корупция.

Първоначално бяха задържани шестима души. Четирима са обвинени, а двама са освободени, се казва в изявление на прокуратурата. Те не назоваха нито един от замесените.

Прокурорите казаха, че са подозирали от месеци, че държава от Персийския залив се опитва да повлияе на решенията в Брюксел. Източник, запознат със случая, каза, че държавата е домакинът на Световното първенство по футбол – Катар.

Официален представител на Катар отхвърли обвиненията за възможно неправомерно поведение

„Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозна дезинформация“, каза служителят, добавяйки, че Катар е работил чрез институциите и в пълно съответствие с международните закони.

Европейският парламент съобщи през уикенда, че е спрял правомощията и задълженията на един от своите вицепрезиденти, гръцката социалистка Ева Кайли, в светлината на белгийското разследване.

Не е ясно дали тя е била обвинена по случая. Нейният офис не отговоря на телефонни обаждания или отговори на имейл с молба за коментар.

Прокурорите казаха, че са претърсили и дома на втори депутат от ЕС в събота, без да задържат никого. Членът на белгийската социалистическа партия Марк Тарабела потвърди, че това е неговият дом и че са били взети компютър и мобилен телефон.

„Съдебната система си върши работата по събиране на информация и разследване, което намирам за напълно нормално. Нямам абсолютно нищо за криене и ще отговоря на всички въпроси на разследващите“, каза той в изявление.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони каза пред италианската телевизия Rai 3, че случаят изглежда „много сериозен“.

„Ако се потвърди, че някой е взел пари, за да се опита да повлияе на мнението на Европейския парламент, това наистина ще бъде една от най-драматичните истории за корупция през последните години“, добави той.

Европейският парламент трябва да гласува тази седмица предложение за удължаване на безвизовото пътуване в ЕС за Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои депутати предложиха дебатът и гласуването да бъдат отложени./ news.bg