Пернишкият областен управител участва в „България в Еврозоната – предимства и възможности“

Пернишкият областен управител участва в „България в Еврозоната – предимства и възможности“

Областният управител на област Перник Людмил Веселинов взе участие в конференция на тема „България в Еврозоната – предимства и възможности“, която се проведе в София. На събитието, което се организира от Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия бяха обсъдени предимствата и възможностите, които предоставя членство на България в еврозоната.

Изграждането на консенсус около присъединяването на България към единната европейска валута е национално усилие, за което са нужни обществена енергия, подкрепа и обединение, посочват организаторите.

Най-важното в процеса е доверието на българските граждани в еврото, а то може да бъде изградено само в открит диалог с институциите, политическите партии и европейските ни партньори, отбелязват още те.

В конференцията взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, която сподели, че европейските партньори оценяват ситуацията, в която се намираме – условия на галопираща инфлация, война в Украйна и факта, че България, като част от ЕС, бе единствената държава, която счупи кривата на инфлацията. Тя добави, че всичко това е дало възможност на 6 декември България да подпише с Европейската комисия и председателя на Еврогрупата Меморандум за разбирателство, който очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро.

„Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове. То ще бъде ясен сигнал за това, че България иска да бъде част от ядрото на европейските процеси, да бъде ефективен участник в тях, а не да бъде в периферията“, това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който също взе участие във форума. 

В конференцията участие взе и служебният министър на финансите Росица Велкова, която сподели, че подготовката на приемането на еврото като национална валута заема все по-голямо място в обществения и политически живот на страната, а за това говори интензитетът, с който започнаха да се организират форуми като днешния.

В отговор на журналистически въпрос управителят на БНБ Димитър Радев отговори, че ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме процеса за присъединяване на страната в еврозоната в сроковете, в които това трябва да стане – от 1 януари 2024 г.

В конференцията участие взеха и гуверньорите на националните банки на Хърватия, Словения, Нидерландия, представител на Международния валутен фонд, депутати, представители на бизнеса, синдикатите, банковия сектор, експерти.