Един от най-емблематичните автомобили остава в историята

Един от най-емблематичните автомобили остава в историята

Една част от автомобилната история си отива. С настъпването на 2023 г., ще се сбогуваме с култовия Fiat Panda 4×4. Кола, която беляза историята както на FIAT, така и на модела Panda, който след 40 години на поточната линия е заел специално място в сърцата на шофьорите.

Настоящите пазарни логики сложиха край на присъствието му в предлаганите модели на автомобилния концерн. Версията със задвижване на четирите колела на Fiat Panda е елиминирана от конфигуратора на марката, като моделът няма вариант 4×4 за 2023 г.

Решението най-вероятно е продиктувано от предстоящия дебют на новото поколение на Fiat Panda, очакван между 2023 и 2024 година. Съвсем различен автомобил, с дизайн, който вероятно ще черпи от концептуалния Centoventi (на снимката по-долу), който беше показан на изложението в Женева през 2019 г.

Почти сигурно, той ще бъде електрически, с платформата на FIAT 500e или с по-малка версия на STLA Medium, използвана от Jeep Avenger.

На пазара от 1983 г., след дълги години по пътищата (а и не само!) Fiat Panda 4×4 излиза в заслужена почивка.  Към днешна дата най-новата версия е оборудвана с 0.9 TwinAir двигател с 85 к.с. City Cross, който също напуска сцената заедно с един от най-емблематичните автомобили в света на четирите колела.