Около три пъти са нараснали болните от варицела в община Перник, твърдят от РЗИ

Около три пъти са нараснали болните от варицела в община Перник, твърдят от РЗИ

Близо три пъти са се увеличили заболелите от варицела в Перник през изминалата седмица. Констатираните болни са 95, при 37 за предходната. Заболелите са на възраст  от 1 г. до 46 г. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са: ДГ №11 „Знаме на мира“- Перник, ДГ „Пролет“, ОУ „Св. Иван Рилски, 10- то ОУ „Алеко Константинов“-Перник и 11- то ОУ „Елин Пелин“-Перник. Това информират от Регионалната здравна инспекция.

Незначително са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип през миналата седмица. Установени са 86 заболели, при 83-ма за предходната седмица. През този период заболеваемостта е била 122,96 %оо, при средна за страната 113,05 %оо към 04.12.2022 г.

Почти двойно са се увеличили болните от заразни болести в областта през изминалата седмица. Регистрираните заболели са 132-ма, при 73 за предходната седмица.

Тройно са се увеличили и болните от скарлатина. През седмицата са установени 3-ма, при 1 за предходната. Заболелите са деца на 4 и 7 години от Перник.

Добрата новина е, че през седмицата няма увеличаване на заразените с коронавирус. Регистрираните болни са 34, колкото през предходната седмица и са от общините Перник, Брезник, Радомир и Трън. През периода са направени само 4 антигенни теста за COVID-19.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 174 проверки. 67 от тях са  относно спазване забраната за тютюнопушене. 9 проверки са свързани със спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели, а 1 е по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са издали 2 предписания за отстраняване на нарушения и са съставили 1 акт.

През седмицата здравната инспекция е продължила да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 148 проби от питейна вода от различни населени места, за да се установи дали отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.