„Топлофикация Перник“ работи по внедряването на екологично отопление на достъпна цена

„Топлофикация Перник“ работи по внедряването на екологично отопление на достъпна цена

„Централното отопление в Перник остава сред предпочитаните начини за осигуряване на уют през студените месеци от годините. Клиентите на топлофикацията си гарантират комфорт и топлина вкъщи на достъпна цена. Освен това абонатите ни целогодишно  ползват гореща вода за бита си. Най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Цената на „синьото гориво“ е изключително нестабилна, дори след понижението, през декември отново се очакват високи стойност. Освен това, общоизвестно е, че цената на топлоенергията в Перник е сред най-ниските в страната“. Това заяви инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“, на въпроса- има ли абонати на дружеството, които да се отказват от парно, по подобие на столичани.  

Според инж. Стойнев, освен, че осигурява отопление на достъпна цена, дружеството инвестира средства в зелени проекти  за производство на чиста енергия за около 20 000 абонати. Той отбеляза, че основната цел е постепенното намаляване на дела на въглищата и заместването им с по-екологични горива. „До края на годината ще включим в работен режим нови съоръжения, използващи природен газ за производство на енергия. Върху този проект работим вече близо три години. Имаме намерение да инвестираме още мощности, работещи на природен газ. С допълнителните съоръжения енергийната трансформация на „Топлофикация Перник“ ще се осъществи по-бързо“ , увери изпълнителният директор на дружеството. Той допълни, че намеренията на „Топлофикация Перник“ са занапред да произвежда енергия и от биогаз.

По повод решението за ускорено затваряне на въглищните централи, инж. Чавдар Стойнев категорично заяви своето несъгласие. Според него правителството трябва да отчете важната роля на дружествата, предвид нестабилната икономическа обстановка. По думите му с предприемането на действия в посока закриване, а не модернизиране, се поставя под риск енергийната сигурност и независимост на България.

Инж. Стойнев коментира и идеята, която се лансира в медийното пространство, че централите можело да работят сезонно,  например само през зимата. Според  него, това е абсурдно, тъй като въглищните централи имат изключително важна роля като балансиращи мощности в страната. Той беше категоричен, че енергийната система не може да работи нормално през топлите месеци от годината само на ВЕИ. „Разчитането на 100% на фотоволтаици няма капацитет да компенсира ТЕЦ-овете на въглища нито като производство, нито като заетост. Българските централи гарантират около 40-50% от производството на електроенергия в страната. През зимните месеци този процент достига до 60-65. Без тези дружества, икономиката на страната ни е обречена, а крайните потребители ще трябва да понесат драстичен скок на цената на тока“,  категоричен е инж. Стойнев.

Той е на мнение, че все още въглищата имат своето важно място в българската енергетика. Изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ е категоричен, че по време на енергийна криза трябва да се работи за запазване на базовите мощности, за да се гарантира енергийната независимост и сигурност на България.