Среща на тема „Как придружаваме децата аутисти в училище?“ в Перник

Среща на тема „Как придружаваме децата аутисти в училище?“ в Перник

„Уважаеми родители, учители и професионалисти от град Перник,

Областна администрация – Перник и Сдружение „Дете и пространство“  Ви канят на среща „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“, на която ще бъде представен Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда, създаден от всички партньори по европейския проект IREAMS. Сдружение „Дете и пространство“ е участник от българска страна в проекта, заедно родителски асоциации, университети, медико-социални и здравни институции от Белгия, Франция, Испания и Италия“, се казва в поканата от пернишката Областна администрация.

Този проект е провокиран от въпроса какво означава включването на децата аутисти в училище, с какви предизвикателства се срещат децата, родителите, учителите и професионалистите в ежедневието и отвъд писаните норми и протоколи.

Участниците в срещата ще се запознаят с Наръчника за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда, който е написан с много желание от всички партньори, които предават своя опит на родители на деца аутисти, на техни възпитатели и учители, на професионалисти, водени от етичния принцип за значимостта на всеки човек. Наръчникът се разпространява безплатно и ще можете да вземете своето копие.

Участниците във форума ще имат възможността да видят документалния филм „Нещо, което можем да кажем“, в който участват партньорите по проекта. Ще чуят гласа на децата аутисти и на родителите им. Нещо повече, ще видят порасналите деца аутисти и ще чуят какви са били техните трудности и какво им е помогнало да се справят, какво правят сега като млади възрастни, какво място са си намерили в света на другите.

Участниците в срещата ще имат възможност да споделят своя опит и да се включат в разговор за това „какво е позволило включването за едно дете, а за друго – не или пък се е случило ненапълно така, както е трябвало, по един неравномерен, неидеален, но винаги специфичен начин“.

„В този наш разговор ще бъдем водени от разбирането, че аутизмът е поле за изобретяване за детето и за тези, които го придружават. Да партнираш в порастването на такова дете означава да подкрепиш организирането на сигурна и предвидима среда за него, означава също да окажеш гостоприемство на вътрешните му преживявания, като проявиш любопитство към интересите му и ги изследваш заедно с него. Да се заинтригуваш от аутистичното дете е основен начин да подкрепиш неговото развитие“, казват организаторите.

Срещата ще се състои на 8 декември 2022 г. от 10:00 часа в зала „Панорама“ на Община Перник – гр.Перник, пл.“Св. Иван Рилски“ №1.

Модератор на срещата ще бъде д-р Весела Банова, психоаналитик, доктор по социология.