Губернаторът на Перник се обяви в ефира на БНТ против искането на „В и К“ за поскъпване на цената на водата

Губернаторът на Перник се обяви в ефира на БНТ против искането на „В и К“ за поскъпване на цената на водата

Предложението на ръководството на „В и К“-Перник за поскъпването на цената на питейната вода с 30% стана повод за реакцията на областния управител Людмил Веселинов. В момента жителите на Перник плащат кубик питейна вода по 2.43 лв., а след увеличението тя ще стане около 3.20 лв. за кубик, което е с близо 0.80 лв.

„Категорично съм против увеличението на цената на водата в Перник. Хората помнят водната криза в Перник. Не случайно нося със себе си този винкел. Той се превърна в символ на протестите на хората в областта по повод водната криза. Нека не  прекаляваме с доверието на хората. Нищо не се промени в положителна посока от водната криза до сега. За мен  „В и К“ не направи нужните инвестиции в мрежата. Не направи нищо, за да се подобри качеството на услугата. Аз по принцип нямам против да се вдига цената на водата, само, обаче, ако е подобрена услугата. Тогава може да се мисли за вдигане на цената. Освен това, миналата седмица ми звъннаха от Електрохолд, че „В и К“ е натрупало задължения за не платен ток за  няколко месеца. Електрохолд заплашват със спиране на тока, ако водоснабдителното дружество не започне да се издължава. Представяте ли си, ако се стигне до спиране на тока, хората ще останат без вода. Знам и още нещо- село Расник в община Перник, бедстваше цяло лято без вода. Тоест, няма качество на услугата, хората нямат вода, а им се предлага повишаване на цената. Това е недопустимо. Затова всичко, което зависи от мен като областен управител, аз съм областен управител от няколко месеца, ще направя така, че водата да не поскъпне. Първо водното дружество да направи инвестиции, да си защити бизнес-плана пред КЕВР, защото той е върнат за корекции. Чак тогава да иска увеличение на цената, което, всъщност, е едно от най-високите в страната“, заяви Людмил Веселинов в ефира на БНТ.

Управителят на „В и К“ инж. Борислав Иванов потвърди, че дружеството имало задължения за консумирана електроенергия към момента и те били за септември и октомври месец. “Когато се обадиха на областния управител от Електрохолд, имахме задължения и за месец август. Държавата ни отпуска средства за покриването на част от задълженията, така наречените компенсации за ел.енергия. Тогава ни бяха забавили плащането с два месеца и затова бяхме натрупали по-големи сметки. След като ни отпуснаха компенсациите, ние издължихме част от задълженията си. В момента имаме забавяне за септември и октомври“, заяви инж. Иванов. На въпроса- кое налага увеличаване на цената на водата с 30%, той отговори:“ Няма как да бъде запазена цената на водата, при условие, че основните разходи на „В и К“, които са за ел. енергия, горива, материали са с над 50% нагоре. Отделно от това имаме уговорка със синдикатите всяка година на  1 януари да вдигаме заплатите с 15%. Всичко това е разход, който се отразява върху финансовото ни състояние. Не може разходите ни да се увеличават, а приходите да си остават същите“.

Във вторник в КЕВР ще се проведе обществено обсъждане за цената на водата в някои водоснабдителни дружества в страната. Държавният регулатор има последната дума затова с колко да поскъпне живителната течност.