Край на отстъпката от 25 стотинки за литър бензин и дизел

Край на отстъпката от 25 стотинки за литър бензин и дизел

С решение на служебното правителство отстъпката от 25 стотинки на литър гориво (бензин и дизел) вече не важи. Това става ясно от прессъобщение на Министерски съвет.

„С правителственото решение се отменя и РМС № 569 от 2022 г. за изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/879 от 3 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 833/2014 г. и за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори“ – този параграф се намира на края на съобщението, с което всъщност се анонсират ограниченията за търговията със суров руски петрол.

 Още в средата на ноември служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че това ще се случи, тъй като ЕК е поискала обяснение от България дали мярката не представлява нарушение на принципите на европейския пазар. Причината – мярката де факто важи само за българи, а не за всички граждани на ЕС, които зареждат гориво у нас.

По-късно, служебният вицепремиер по икономическа политика и министър на транспорта Христо Алексиев обясни как служебното правителство готви нова мярка. Тя обаче още не е в сила. А в Парламента имаше допълнителни обяснения как сме защитили мярката – че била социална, само за физически лица, което обаче изглежда не е прието от Брюксел, защото става въпрос за нарушение на равнопоставеност.