Намаляват болните от варицела в пернишка област, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от варицела в пернишка област, твърдят от РЗИ

  Увеличили са се заболелите от остри респираторни заболявания и грип в областта през изминалата седмица. Регистрираните болни са 83, при 69 за предходната седмица. Това информират от Регионалната здравна инспекция в Перник. През седмицата в региона заболеваемостта е била 118,67 %оо,  при средна за страната 113,16 %оо към 27.11.2022 г.

Добрата новина е, че през миналата седмица са намалели болните от варицела, които бяха се увеличили почти двойно. През изминалата седмица са констатирани 37 заболели, при 45 за предходната. Заболелите са на възраст от 1 г. до 46 г. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати от варицелата са колективите на  ДГ №11 „Знаме на мира“ – Перник, ДГ Драгичево, 10-то ОУ „Алеко Константинов“ – Перник и 11-то ОУ „Елин Пелин“ – Перник

През този период са намалели и заболелите от заразни болести. Установени са 73-ма болни, при 84 за предходната.

Радващо е, че и заразените с COVID-19 са намалели. Регистрираните болни са 34, при 38 за предходната седмица. Заболелите са от общините Перник, Брезник, Радомир и Трън. През периода са направени 3 антигенни теста за COVID-19.

През изминалата седмица е регистриран 1 болен от скарлатина, след като две седмици нямаше нито един случай на заболял. Става въпрос за 10-годишно дете от Перник.

След като близо два месеца нямаше регистриран болен от туберкулоза, то през отминалата седмица е констатиран 1 болен. Заболяла е жена на възраст 79 години от Перник. Тя е настанена за лечение в СБАЛББ – Перник.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили общо 166 проверки. От тях 60 са относно спазването на забраната за тютюнопушене.

При проверките миналата седмица, здравните инспектори са издали 4 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и е съставен 1 акт за установяване на административно нарушение.

През миналата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 264 проби от питейна вода в различи населени места, за да се установи дали тя отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.