Фирмата, чиито работници бяха затрупани в изкоп в Перник, ще бъде санкционирана

Фирмата, чиито работници бяха затрупани в изкоп в Перник, ще бъде санкционирана

Дирекция „Инспекция по труда“-Перник приключи с проверката на изкопа, където в понеделник земна маса затрупа четирима работници, двама от които загинаха. Директорът на Инспекцията по труда Любомир Владимиров е категоричен, че не са спазени изискванията при укрепването на изкопа. “Той не е укрепен, според изискванията, което е довело до срутването и до трагичния край на двама от работниците. Има едно поставено съоръжение за укрепване, което, обаче не е достатъчно- поставено може би на около 1.50 м от долната кота на изкопа, което не е достатъчно. Самият изкоп е с дълбочина близо 4 метра. От пръв поглед се виждаше, че изкопът не е бил укрепен както трябва. Предстои да проверим как работодателят е оценил риска при извършването на тази дейност и дали въобще е направена оценка на риска“, поясни Владимиров. Според него, фирмата-изпълнител на обекта със сигурност ще бъде санкционирана, като глобата, която се предвижда е от 1000 до 15 000 лева.

Директорът на МБАЛ“Р. Ангелова д-р Анатоли Митов увери, че работникът, който бе оставен на лечение в Хирургично отделение на болницата се чувства добре, няма никаква опасност за живота му. По всяка вероятност до 2-3 дни ще бъде изписан. Колегата му, който също пострада в понеделник, беше прегледан и е напуснал болницата, уточни д-р Митов.

Припомняме , че четирима работници бяха затрупани от земна маса в понеделник- 28 ноември, около 14.30 ч, по време на подмяна на канализация в района на кв. „Хумни дол“ в Перник. Работниците се намирали в изкоп с дълбочина 4 метра, където полагали тръба за канализацията на квартала. Благодарение на бързата реакция на всички институции- Пожарна, МВР, ЦСМП, включително и фирмата, двама от работниците бяха спасени. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Перник.