Двойно скочиха болните от варицела в община Перник, твърдят от РЗИ!

Двойно скочиха болните от варицела в община Перник, твърдят от РЗИ!

Двойно са се увеличили заболелите от варицела в област Перник през изминалата седмица. Регистрираните болни са 45, при 23 за предходната, информираха от Регионалната здравна инспекция. Заболелите са на възраст от 2 г. до 34 г и всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати от варицела са колективите на: ДГ №11 „Знаме на мира“ в Перник, ДГ№4 „Чуден свят“ в Перник, 6- то СУ „Св. Св. Кирил и Методий“  в Перник, 10 – то ОУ „Алеко Константинов“ в Перник и 11 – то ОУ „Елин Пелин“ също в Перник. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

Увеличили са се и болните от заразни болести през седмицата. Констатираните през седмицата болни са 84, при 78 за предходната.

Няма увеличаване на болните от остри респираторни заболявания и грип. Установените през седмицата болни са 69, при 70 за предходната седмица.

Добрата новина е, че има намаление и при заразените с COVID19. Регистрираните през миналата седмица болни са 38, при 53-ма за предходната седмица. Заболелите са от общините: Перник, Брезник, Радомир и Ковачевци.  През седмицата са направени  8 антигенни теста за COVID-19.

През този период е установен и 1 болен от хепатит С. Става въпрос за 60-годишна жена от Перник, която се лекува амбулаторно.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 124 проверки. От тях 47 са относно спазване забраната за тютюнопушене и 4 са по жалби и сигнали от институции и граждани.

По време на проверките през седмицата, здравните инспектори са издали 4 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

 През изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са общо 271 проби от питейна вода в различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.