Удължават отстъпката от 0,25 лв. за литър гориво до края на годината
Young man refueling his vehicle while looking worried at the high gas prices at a gas station.

Удължават отстъпката от 0,25 лв. за литър гориво до края на годината

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. в размер на 38 млн. лева за удължаване на мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция.

С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 г. включително.

Мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво беше въведена като антикризисната през юли тази година. При зареждане на бензин А95 или дизел до 50 литра се получава отстъпка от 0,25 лв. за литър. Отстъпката ще се начислява само при зареждане на гориво с най-ниска цена на бензиностанцията и при зареждане на стандартен резервоар, не и на странични резервоари или допълнителни съдове. Автомобилът трябва да е собственост или да се ползва от физическо лице.

На фона на това се появи информацията , че се очаква голям спад в цената на дизела – с около 15 стотинки. Това каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.