Пак вкараха в дебата в ОбС темата за некролозите по дърветата

Пак вкараха в дебата в ОбС темата за некролозите по дърветата

Мине – не мине време, и на заседание на Общинския съвет отново се повдига темата за разлепените по дърветата некролози, които безспорно са грозна гледка. За съжаление тя е характерна не само за Перник, а за всяко населено място в страната.

На последната сесия на общинския съвет Милан Миланов за пореден път зададе въпрос към общинската управа и очаква да получи отговор оттам. Той попита как общината ще реши този проблем. И не за пръв път се аргументира с недоумението на гостите от чужбина, които не приемат този начин на изразяване на мъката по отишлите си от този свят близки и приятели, смятайки, че всъщност некролозите са съобщения за издирвани престъпници.

Припомняме, че в наредбата за обществения ред в общината ясно е записано, че е забранено лепенето на некролози и други материали извън определените за това места. Но това не се спазва.

В интерес на истината има малки населени места, в които този казус е решен. Запознати твърдят, че в Пернишко има село, в което се налага глоба на семейство, залепило жалейки на непозволени места, ако те не бъдат премахнати.

Да, в малките селца проблемът наистина може да бъде решен. Но в градовете, в които всяка година хиляди семейства губят близките си? Как да ги отучиш да споделят болката си по един неприемлив начин, след като той от десетилетия се е превърнал в традиция? Всичко е въпрос на самосъзнание. Защото няма как общината да издирва близки на починалите, лепнали некролог на дървото, за да ги глоби. Колко служители трябва да има, за да я вършат тая работа? Та като се отправя питане по темата към общинската управа, нека бъде дадено и предложение за ефективно решение на казуса.