Отстъпката за горивото може да приключи до края на месеца, поради липса на средства
Young man refueling his vehicle while looking worried at the high gas prices at a gas station.

Отстъпката за горивото може да приключи до края на месеца, поради липса на средства

По всяка вероятност отстъпката от 25 стотинки за литър ще приключи до края на месеца поради липса на предвидени средства. Това информира Светослав Бенчев от „Българска петролна и газова асоциация“.

Според него в момента се купува сериозно количество руски нефт. А биодизелът може да оскъпи дизела с няколко стотинки. Не може да се стигне до 6 лева за литър гориво. Ако петролът се задържи на сегашните нива, около 96 долара, цените би трябвало да останат на тези нива по отношение на бензина. Недостигът на дизела ще стане по-голям, което вероятно ще го оскъпи. С пропан-бутана е възможно да се случи същото нещо“, обясни той.  По думите му са нужни средства, за да бъде вдигната отстъпката за горивата.

Въпреки това, по бензиностанциите в пернишка област се наблюдава тихомълком поскъпване на горивото с 1-2 стотинки за литър. На 19.11.2022 г. цената на обикновения бензин А95 се движеше между 2.87-2.89 лв. за литър. Дизелът варираше между 3.32-3.34 лв. за литър. С отстъпката от 0.25 стотинки за литър, цената някак беше поносима за шофьорите от областта.

Според Бенчев, бензиностанциите трудно се справят с приетата отстъпка, тъй като дават оборотни средства предварително, чак след това ще им се възстановят. “Един лев отстъпка може да струва 4 млрд. на обект, механизмът ще блокира първите две седмици. Големите бензиностанции няма да издържат, малките дори не ги коментираме“, категоричен е Бенчев.