Директорът на „Топлофикация Перник“: Все още въглищата имат своето важно място в българската енергетика!

Директорът на „Топлофикация Перник“: Все още въглищата имат своето важно място в българската енергетика!

Тази седмица, по време на разискванията  в пленарната зала на парламента стана ясно, че съществува реална опасност след 2026 г въглищните централи да преустановят работа.  Ето какво е становището по този въпрос на изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“.

„Не мога да повярвам, че хора на отговорни позиции в държавата са позволили един от малкото сектори, разчитащи изцяло на национален ресурс, каквито са въглищата, да бъде ликвидиран и то само за няколко години! Чудя се хората, които са решили, че до 2026 година въглищните топлофикации трябва да отпаднат от енергийния микс на страната, дали знаят, че през зимата от въглища се произвежда 60% от електрическата енергия? Дали знаят, че няма заместващи мощности, които да произведат тези 60%? Дори и днес да се вземе решение и светкавично да се намери финансиране за строителството на нови по-ефективни мощности с толкова сериозен капацитет, разчитащи на по-екологични горива, те няма как да заработят в рамките на 3 години“, заяви инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“.

Той припомни, че „Топлофикация Перник“ е сред дружествата, за които плановете за енергийна трансформация вече са в ход. Съвсем скоро се очаква част от въглищата в горивния микс на предприятието да бъдат заменени с природен газ. Експертът обърна внимание, че реализацията на всички планове за създаване на по-екологично производство на енергия изисква огромни средства, както и години за реализация.

„Работим от 3 години по инсталирането и внедряването в експлоатация на 3 газови когенератора, които са само част от целия план за енергийна трансформация на дружеството“, напомни каза инж. Чавдар Стойнев. Той подчерта, че в „Топлофикация Перник“ се използват единствено местни въглища, като се смята, че залежи има за още над 50 години.

„Все още въглищата имат своето място в българската енергетика! Благодарение на тях имаме поносими цени на енергията и така важната за нашата страна енергийна независимост! Можете ли да си представите, ако делът на мощностите на природен газ в енергийния микс беше 60%? Често липсващите доставки и десетократно по-високи цени на международните пазари през тази година щяха да ни доведат до истинска катастрофа! Въглищата реално ни спасиха от огромна криза в последните месеци, което е доказателство, че скоростно затваряне на всички въглищни мощности в страната е прибързан и лишен от логика сценарий, който ще навреди на българската държава и ще предизвика огромна криза“, категоричен е инж. Чавдар Стойнев.

Според него планът създава риск за националната сигурност и енергийната независимост. От бранша обявиха стачна готовност, ако Планът за възстановяване и устойчивост не бъде преразгледан.