Голям концерт на пернишкия Духов оркестър

Голям концерт на пернишкия Духов оркестър

Празничен концерт по случай 120-та годишнина от създаването на Духовия оркестър в Перник се състоя миналата седмица в Двореца на културата.

Сред солистите бяха китаецът Уан Дзя Син, който е саксофонист и студент в България. Той е носител на Гран при от ХVI- я Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти в Перник. Той се представи с вариации по китайско произведение. Публиката се наслади и на изпълненията на вокално- фолклорно тро „Евридика” и Юлиана Трифонова- дългогодишен солист на Духовия оркестър. Мажоретният състав при ОДК представи марша „Струма си тече”, чиято оркестрация и аранжимент са на диригентът на оркестъра Трифон Трифонов. В празничния концерт участваха още артисти и солисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Първият оркестър в Перник е създаден през 1901г. по идея на ръководството на „Мини Перник”, което възлага на популярния с музикалните си умения техник Боян Димитров „да образува музикален състав“. Той се среща с капелмайстора на ІІ Струмски полк в Радомир, с чехите Венцеслав Кауцки и Франц Кубичек в София, а в Перник и околността са обходени всички домове и издирени онези, които свирят на инструменти. Десетчленният състав изнася концерт на 30 декември 1901 г. в салона на Минната дирекция, а отзвукът от него е причината след новогодишните празници Минният съвет да вземе решение за основаване на постоянен оркестър. Отговорността е възложена отново на инж. Франц Скричка и Тома Нелиба, които със събраните средства от изнесения концерт купуват плат и „други потреби” за оформление на сцената за следващия концерт.
За Великден, през април 1902 г., оркестърът на Мини Перник изнася първия си концерт. Постепенно през годините увеличава числеността си, развива се до симфоничен състав, а през периода 1950-1964 г. става Държавен симфоничен оркестър.

Наследници на първия състав са Духовият оркестър при Двореца на културата и камерен оркестър „Орфей“, който е създаден през 1975 г. Редица диригенти пък са дали своя принос за развитието на Духовия оркестър и обогатяване на неговия репертоар. С него са работили военният капел майстор Кубичек, Венцислав Кауцки, Александър Миладинов, Боян Андреев, Любомир Пиперков, Асен Карастоянов, маестро Христо Тонев. От 2008 г. до днес диригент на оркестъра е Трифон Трифонов.

Днес Духовният оркестър е в състава на Двореца на културата в Перник и важна част от културния календар на града.