Победа! Сашко е намерен жив, контактен и е закаран в „Пирогов“!

Победа! Сашко е намерен жив, контактен и е закаран в „Пирогов“!

„Малкият Александър е намерен днес жив от хората, които стоят зад мен. Детето е откарано в „Пирогов“. Лекарите поясниха, че искат до понеделник да му направят всички необходими изследвания. Първите резултати показват, че Сашко е в добро състояние, пил е вода, контактен е. Господ здраве да му дава“. Това заяви днес, на извънреден брифинг, развълнуван от добрата новина, кметът на община Перник Станислав Владимиров и директорът на ОДМВР-Перник старши комисар Павел Млеканов.

Директорът на ОДМВР Перник комисар Млеканов поясни, че с изчезването на Сашко е бил сформиран щаб и е започнала специализирана полицейска операция, която  е щяла да продължи до намирането на детето. „С помощта на допълнителни сили от Столична дирекция, Гранична полиция и много техника започнахме търсенето на детето. На помощ ни се притекоха и много доброволци. Районът е изключително труден за проверка, с много труднодостъпни места, които не позволяват придвижване с техника, а само пеша. Това е нормално, защото все пак това е планина. С оглед на информацията, с която разполагахме, потърсихме съдействие от планинари, от хора специалисти. Тук държа да подчертая, че неоценима помощ ни оказаха тези две момчета до мен- Веселин Георгиев и Милко Михалков. Те са членове на клуба по делта и парапланеризъм в Перник. Това са подготвени хора за оцеляване в планински условия, които не само че се ориентират перфектно в планината, но и знаят как да търсят. Те бяха и част от щаба. Заедно набелязахме план за продължаване на издирването на детето“, заяви комисар Млеканов. Той поясни, че за сега няма информация дали Сашко се е движил и в каква посока. Детето е било намерено в 14.27 часа днес, в труднодостъпна местност. „Общите усилия на полиция, планинари, спасители, доброволци се увенчаха с успех“, подчерта комисар Млеканов.

На въпроса- има ли информация дали детето не е било принудително държано някъде, тъй като фактът, че 9 дни е било без храна и вода, поражда въпроси, от прокуратурата в Перник поясниха, че в хода на продължаващото досъдебно производство ще  се работи по всички версии. Задача на разследването ще бъде да установи дали детето е било принудително държано, дали появяването му има някаква връзка с обявената от баща му парична награда.