Веселин и Милко, които намериха днес Сашко от Перник: Оцелял е, защото се е борил

Веселин и Милко, които намериха днес Сашко от Перник: Оцелял е, защото се е борил

„Това дете е оцеляло, защото се е борило. През цялото време то е било в планината. Открихме го в дълбоко дере, в южния склон на планината. Беше в безпомощно състояние, явно се е борило. По външния му вид личеше, че Сашко се е движел – беше мръсен, мокър, изтощен, измръзнал и гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е и майка, и мащеха. В случая е била майка“, каза Милко Михалков, от клуба по делта и парапланеризъм в Перник, един от мъжете, които откриха днес Александър край Радомир.

 „Не можех да повярвам, че 8 дни е оцелял сам. Гледах го няколко секунди и едва когато си пое въздух и поиска вода, се успокоих, че е жив. Беше  мокър и си мисля, че дъждът също е помогнал той да оцелее. Всичко е заради голямото му желание за живот“, заяви Веселин Георгиев, който също е член на клуба по делта и парапланеризъм и е втория човек, видял пръв малкия Сашко безпомощен.

 На брифинга днес двамата спасители заявиха, че се отказват от наградата от 100 000 лв., която обяви бащата на Сашко в петък. Според тях,  много хора са участвали в издирването и имат принос, те просто са имали късмета първи да видят Сашко. Клубът по делтапланеризъм и планинските спасители си разделили района на квадранти и са претърсвали щателно. Двамата делтапланеристи допълниха, че нито за миг не са мислили да се откажат да търсят Сашко, въпреки твърденията на разни специалисти, че било невъзможно след толкова време и то навън, детето да е живо. Но Веселин и Милко са категорични, че Сашко е боец и затова е оцелял.