38-годишна перничанка е със сифилис, информираха от РЗИ

38-годишна перничанка е със сифилис, информираха от РЗИ

38- годишна перничанка е заболяла от сифилис. Тя се лекува амбулаторно, информираха от Регионалната здравна инспекция. Това е третия случай на болен от сифилис в региона от началото на тази година.

Значително са намалели заболелите от заразни болести в областта през изминалата седмица. Регистрираните болни през този период са 78, при 12 за предходната седмица. Добрата новина съобщиха от РЗИ.

Другата добра новина е, че са намалели чувствително и заразените с коронавирус през седмицата. Констатирани са 53-ма заболели, при 86 за предходната седмица . Направени са 6 антигенни теста за COVID-19.

След като бяхме свидетели две седмици как нарастват болните от варицела, то вече имаме добра новина- през изминалата те също са намалели. Установени са 23-ма болни, при 37 за предходната седмица. Заболелите са във възрастовата група от 0 до 45 години и всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати  са колективите на: ДГ №11 „Знаме на мира“ в Перник, ДГ „Пролетен цвят“, 10- то ОУ „Алеко Константинов“ в Перник и 11- то ОУ „Елин Пелин“ също в Перник.

През изминалата седмица са намалели  и болните от остри респираторни заболявания и грип в областта. Регистрирани са 70 болни, при 75 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини на област Перник. Заболеваемостта в областта през този период е 100,09 %оо, при средна за страната 92,42%оо към 14.11.2022 г.

Установено е и 1 болно дете от скарлатина от Перник.От здравната инспекция увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 150 проверки. От тях 46 са относно спазване забраната за тютюнопушене. 6 от проверките са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 2 от тях са по жалби и сигнали от институции и граждани.

По време на проверките през изминалата седмица, здравните инспектори са издали 5 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

През миналата седмица РЗИ-Перник продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 170 проби от различни населени места, за да се установи дали те отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.