Добрата новина! Пенсионерите ще получат коледните добавки!

Добрата новина! Пенсионерите ще получат коледните добавки!

Социалният министър Лазар Лазаров поясни, че изплащането им ще започне през декември заедно с пенсиите и ще ги получи всеки пенсионер, независимо от размера или вида пенсии.

Министърът на финансите Росица Велкова уточни, че инфлацията за първи път обръща тренда и започва да се забавя. Очакваното забавяне е в съответствие на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това заяви Росица Велкова на брифинг след края на заседанието на Министерския съвет в сряда. Тя допълни още, че в резултат на реализирани икономии, служебното правителство осигурява 142 млн. лева за изплащане на коледни добавки за пенсионерите в размер на 70 лева, съобщи още Велкова.

Социалният министър Лазар Лазаров уточни, че стартирането на изплащането ще започне през декември заедно с пенсиите и ще ги получава всеки пенсионер, независимо от размера или вида пенсии. Според него, това ще се отрази пряко върху над 2 млн. пенсионери.

„Предоставянето на допълнителни ресурси за разширяване на обхвата на лицата за посрещане на разходите на отопление, както и увеличаване на прага бедността от следващата година с 21%, ще започнем разговори със синдикати и работодателски организации относно виждането им за вдигането на минимална работна заплата. Предвиждаме тази среща да се проведе в края на седмицата“, изтъкна още социалният министър.