Ден на отворените врати в Съдебната палата

Ден на отворените врати в Съдебната палата

На 23 ноември в Съдебната палата ще бъде проведен Ден на отворените врати. Той ще започне в 9 часа, а 15 минути по-късно гражданите ще могат да се включат в обиколката на Съдебната палата, чиято цел е да бъдат представени отделните институции.

Малко по-късно ще бъдат представени и професиите съдия, прокурор и следовател пред учениците от 4 г клас на XI ОУ „Елин Пелин“ гр. Перник.

Любопитна ще е демонстрацията на съдебен процес за отвличане чрез заплаха и блудство с непълнолетно лице – чл. 149 ал. 2, т. 2 и чл. 150, ал. 1, чл. 159, ал. 1 от НК, за разпространяване на порнографски материали и кражба на самоличност чрез киберпрестъпление – чл.319а във вр.с чл. 26,  ал. 1 от Наказателния кодекс. от ученици от VI СУ “Св.Св. Кирил и Методий” – Перник. Тя ще бъде проведена в зала №2, намираща се на партера.

За 11,30 часа е насрочена лекция на тема: „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ – служител от специализиран отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП към МВР , която също ще е в зала №2.

От 12,15 часа психолог от Център за обществена подкрепа гр.Перник ще изнесе лекция за т.н. „СИНЯ СТАЯ“, ползите и методите на работа, позовавайки се на своя опит.  

Награждаване на победителите в конкурса за есе на тема „Интернет – приятел или враг“ – зала № 2 е насрочено за 12,30.

Ще бъде проведена и традиционната среща с административните ръководители на Окръжен,

Административен и Районен съд – Перник, Окръжна и Районна прокуратура – Перник с граждани и журналисти – зала № 2, партер. Началният час за нея е 13,13 часа.

Програмата за Деня на отворените врати в съда е повече от наситена. Гражданите ще могат имат възможност за посещение и запознаване на място с работата на:

■ служби „Бюро съдимост“ и „Архив“ в Районен съд – Перник;

■ служба „Деловодство“ в Окръжен съд – Перник;

■ служба „Връчване на призовки и съдебни книжа“ в Районен съд -Перник и Окръжен съд – Перник;

■ служба „Деловодство“ в Районна прокуратура – Перник и Окръжна прокуратура – Перник;

■ служба „Регистратура“ и „Съдебни секретари“ в Районен съд – Перник;

■ служба „Регистратура“ и „Съдебни секретари“ в Административен съд – Перник;

■ запознаване с правилата за достъп до Съдебната палата и дейността на звено „Съдебна охрана“