Балкански фестивал на камерната музика за втори път в Перник

Балкански фестивал на камерната музика за втори път в Перник

Вторият Балкански фестивал на камерната музика „Духовни мостове“, който се проведе миналата седмица, даде начало на Ноемврийските музикални дни в Перник. На фестивала си дадоха среща творци и изпълнители от Албания, България, Гърция, Турция, Хърватия и Черна гора.

Събитието откри заместник- кметът Стефан Кръстев, който с топли думи на благодарност за доброто сътрудничество, отправи пожелание Балканския фестивал на камерната музика да се утвърди като значимо музикално събитие с бъдещи издания. Председателят на Съюза на българските композитори- Ценко Минкин прочете поздравителен адрес от Председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.

В Перник дойдоха турският композитор Мехмет Немутлу и хърватският му колега Саня Дракулич.

По време на концерта „Духовни мостове“ Немутлу представи най-новото си произведение – квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано. Творбата изпълниха Мартин Павлов (флейта), Росен Идеалов (кларинет), Сара Паносян (цигулка), Георгита Бояджиева (виолончело) и Иван Керековски (пиано).

Любителите на класическата музика се насладиха на пиесата „Предградие“ от две части за пиано на 4 ръце на Дракулич. Тя бе изсвирена на клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова.

В програмата на фестивала прозвучаха още произведения на Зарко Миркович (Черна гора), Никос Дрелас (Гърция), Васил Тоте (Албания) и Ценко Минкин (България). Пернишкият камерен оркестър „Орфей“ се представи с две произведения за струнен оркестър – античен танц и „Ръченица“ в памет на Петко Стайнов.

Балканският фестивал на камерната музика „Духовни мостове“ се провежда в навечерието на 120-годишнината от основаването на Духовия оркестър в Перник. Той е правоприемник на създадения в началото на миналия век първи граждански духов оркестър в страната от „Мини Перник“.

През 1975 г. е сформиран и камерен оркестър „Орфей“, стъпващ на традициите на пернишката филхармония.