Мярката за отстъпката за горивото може да приключи до края на месеца, поради липса на средства

Мярката за отстъпката за горивото може да приключи до края на месеца, поради липса на средства

Вероятно отстъпката от 25 стотинки за литър ще приключи до края на месеца поради липса на предвидени средства. Това каза за NOVA NEWS Светослав Бенчев от „Българска петролна и газова асоциация“.

„От края на 2025 г. ЕК въведе търговия с квоти и емисии по отношение на транспортните горива. При въвеждане на цени като за въглищните централи, ще има сериозно поскъпване на горивата. Говорим за 70-80 стотинки за литър“, разкри експертът.

Според него в момента се купува сериозно количество на руски нефт. А биодизелът може да оскъпи дизела с няколко стотинки. Не може да се стигне до 6 лева за литър гориво. Ако петролът се задържи на сегашните нива, около 96 долара, цените би трябвало да останат на тези нива по отношение на бензина. Недостигът на дизела ще стане по-голям, което вероятно ще го оскъпи. С пропан-бутана е възможно да се случи същото нещо“, обясни той.  По думите му са нужни средства, за да бъде вдигната отстъпката за горивата.

„Тези предложения са непазарни, бензиностанциите трудно се справят, тъй като дават оборотни средства предварително, чак след това ще им се възстановят. Един лев отстъпка може да струва 4 млрд. на обект, механизмът ще блокира първите две седмици. Големите бензиностанции няма да издържат, малките дори не ги коментираме“, категоричен е Бенчев.