Кампания за здравословно хранене в ОУ “ Св. Ив. Рилски“

Кампания за здравословно хранене в ОУ “ Св. Ив. Рилски“

Ученическият съвет в ОУ „Св. Иван Рилски“ стартира първата си инициатива- кампания „Да се храним здравословно“, която предизвика интереса на голям брой ученици.
Инициативата целеше да предизвика участниците да научат повече за храните и хранителните продукти и да представят своята визия за здравословното хранене. Включилите се се съгласиха да се хранят здравословно поне една седмица, да участват в приготвянето на храната и да документират резултатите от „експеримента“ си.
Резултатите от това предизвикателство бяха изобретателно структурирани салати с различни комбинации от храни, които приличаха на излезли от ръцете на подготвящи се за кулинарно училище, оригинални рецепти за палачинки, емоционално приготвени сладкиши и открития за полезността от ежедневното присъствие в менюто ни на плодове и на зеленчуци.
„Инициативата даде възможност да поговорим и да насърчим учениците да консумират домашно приготвена храна и им показа  ползите от здравословното хранене, като акцентира върху вредите от пакетираните храни.  Спести им време в междучасията за втурване към лавки и магазини, а ползата от  обмяната на опит и информация са здравословното хранене се оказа безценна, защото се получи непредубедено и в общуването между учениците“- казват от училището.