Няма нужда от включване на армията,заяви президентът при посещението му в Перник заради изчезналия Сашко

Няма нужда от включване на армията,заяви президентът при посещението му в Перник заради изчезналия Сашко

Работи се по всички възможни версии за изчезването на 12-годишния Александър. Това съобщи в Перник президентът Румен Радев. „Надявам се това мащабно издирване да даде резултат“, каза президентът. По думите му търсенето е огромен акт на съпричастност и солидарност от страна на цялото общество. „Тук съм, за да подкрепя усилията на кмета на Перник, на Общинския съвет, на полицията, на БЧК и хилядите граждани. Няма необходимост армията да се включва в издирването, защото при определена пренаситеност на терена започват да си пречат. Хуманността на едно общество си личи по отношението към уязвимите – към децата, към възрастните. Всеки един живот, особено на дете и то беззащитно, е важен. Това е мащабна операция, но е и акт на съпричастност от цялата общност“, допълни президентът. Според полицията се получават множество сигнали и при най-малкото съмнение, че някой е видял детето. Средно около 300 души са на терен и извършват издирвателна дейност. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, разследването на изчезването на 12-годишния Александър, което се ръководи от прокуратурата в Перник, се взима на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и Върховната касационна прокуратура. Прокуратата в Перник образува досъдебно производство още в петък вечерта, часове след като стана ясно за изчезването на момчето.

„Това, което споделят органите на МВР, е, че няма нужда армията да се включи в издирването, защото при определена пренаситеност на терена започват да си пречат едни на други. Взети са всички мерки, включително с техника – термовизионни камери, специализирани автомобили, с дронове, хеликоптер на гранична полиция, много хора по всички възможни направления. Съседни области също са активирани“, обясни държавният глава. Той посочи още, че е обсъдил с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев ускоряване на програмата за видеонаблюдение, да става по-плътна в повече населени места. „Нека да помислим и за децата със специфични потребности. Има вече налични устройства, те не са скъпи, да се носят от тези деца в дрехи или на ръката – има всякакви варианти, така че в едни такива условия това да може веднага да решава проблема“, призова президентът.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Перник старши комисар Павел Млеканов посочи, че обществото е силно ангажирано с издирването на детето и при най-малкото съмнение дори, се получават сигнали, които полицията проверява. Средно около 300 души са на терен, ангажирани са сили от жандармерията.                              

Момчето изчезна в петък, в района на Профилакториума в миньорския град. Детето е с тежка форма на аутизъм.

„Колкото повече дни минават, за съжаление, песимизмът започва да ни обзема. Вече се молим на Господ, зле ни е“, каза в „Интервюто в Новините на NOVA“ кметът на Перник Станислав Владимиров.