ГДБОП активира системата „Амбър алърт“ за издирването на Сашко

ГДБОП активира системата „Амбър алърт“ за издирването на Сашко

Специално съобщение пусна ГДБОП до всички, които се намират в радиус до 200 километра от мястото, на което изчезна в Перник 12-годишният Сашко.

От отдел „Киберпрестъпност“ са активирали системата „Амбър алърт“ и съобщението е изпратено на потребителите на фейсбук и инстаграм.

Александър Цветанов, на 12 години, за последно видян в петък в Перник. Носил е сив суитшърт, страда от аутизъм. Ако имате информация, обадете се на 076/676370“, пише в текста и има снимка на Сашко. Съобщението се появява в новинарски поток във фейсбук. При натискане върху снимката, се появява още информация.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ е система, свързана с приложението на Facebook, която дава възможност на полицията да изпрати съобщение с актуална снимка и информация за издирваното дете до всички потребители на социалната мрежа, които се намират в радиус от 200 км от локацията на изчезване. С над 2 милиарда потребители, този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им.

Системата е въведена в България през 2018 година, сега се ползва за пръв път, припомнят от novini.bg