Имотният балон се пука, народът обезумя, твърди проф. Петров от университета в Охайо

Имотният балон се пука, народът обезумя, твърди проф. Петров от университета в Охайо

Влязохме в последната неистова фаза на имотния балон, където народът обезумя. Това каза пред радио „Фокус“ проф. Красимир Петров – доктор по икономика от Държавния икономически университет в Охайо.

„Икономиката в страната ни е в тежка криза. Ние сме от криза още от КОВИД-а, при затварянето на икономиката, икономика просто нямаше или буксуваше, или да кажем 1/3 от икономиката беше затворена. И ние се опитахме да компенсиране това с просто напечатване на пари, тоест, държавата взима кредити, без значение отвътре или отвън, кредити, които са необезпечени с реални активи, тоест, инфлационни кредити.

И в следствие на това ние днес, сега или от последната година-година и половина страдаме от тежка инфлация. Подчертавам, че това не е чисто българско решение, това направи цяла Европа, САЩ, Великобритания“, обясни той.

„Тази инфлационна попара беше като масло в огъня. Ние имаме от около 2016-2017 година възроден жилищен балон. Да уточня за контекст, че от 2004 до 2008 година имахме изключително сериозен балон. Тогава цените се раздуха приблизително до тройни. От 2008 до 2013 година имахме спукване на балона. Цените спаднаха с 30-40-50, а на много места дори до 70%, и с фалита на КТБ някъде оформяне около 2013-2014 година дъното на спукването на предходния балон, възродихме нов балон да кажем от 2015-2016 година.

Тоест, 2013-2016-2017 година беше периодът на стабилизация и на подем на жилищния пазар, след което вече се превърна в маниакален балон, и сега, последните 2-3 години с инфлационните пари влязохме в последната неистовата фаза на балона, където народът просто обезумя, пощуря, извадиха всички пари изпод дюшеци, от банки, отделно народът затъна с няколко десетки милиарда лева допълнителни кредити, говорим за ипотечни кредити, само и само да купуват имоти, тъй като парите им се обезценяват“, каза икономистът.

„Със сигурност българинът обича да си купува имоти. Но веднага трябва да уточня, тъй като това нещо го слушам от десетки, да не казвам от стотици хора, че това е част от културата ни, но аз съм живял в 10 различни държави в последните 20 години, посетил  съм още 20 и няколко други държави, повярвайте ми, всяка култура, всяка цивилизация, мога да ви дам пример с Тайланд, където мечтата е да си купят имот, и още тогава, когато преподавах там 2013-2014 година, хората бяха полудели“, посочи той.

„То е вградено в човешката природа да купуваме имоти, тъй като част от човешката природа е хората да търсят някаква форма на сигурност“, добави проф. Петров.

По думите му, имотният балон у нас е влязъл във „фазата на манията“.

„Сега за трето тримесечие имаме предостатъчно данни и индикатори, като че ли този балон вече издиша и горе-долу сме в първата най-ранна фаза на спукване на балона. Това ще рече следното: ние имаме за трето тримесечие спрямо предходното трето тримесечие имаме спад на сделките между 20 и 25%, зависи дали разглеждаме София или провинцията. Тоест, спадът не е свързан с лятото, тъй като сравняваме това лято с предходното лято“, посочи икономистът. По думите му, „хората вече предпочитат да се отдръпнат и просто да изчакат да видят как ще се развият събитията преди да направят тази колосална покупка. Аргументът за хората с пари, че хората имат много пари, като цяло издиша по основния параграф“.

„Всъщност пазарът е така да се каже, както казваха едни брокери, се охлажда, а както казват други брокери, в момента жилищният пазар се успокоява, така, както аз го интерпретирам – жилищният балон издиша. Всеки балон когато се спуква, първата фаза е задържане на цените“, каза проф. Петров.

По думите му, имотният балон „в момента се спуква“, но „едно 30-50% може да отскочат цените на всичко друго, но не и на имотите. Това е също особено характерно – че има обща потребителска инфлация, но имотите вече са вкарали, т.е. те вече са оценили това влизане, те са го предугадили това влизане, и когато се вдигнат потребителските цени, имотите няма да се вдигнат в номинално изражение“./ Marica.bg