Значително са се увеличили болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Значително са се увеличили болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

През изминалата седмица са намалели болните от заразни болести в областта. Установени са 126 заболели, при 147 за предходната седмица. Добрата новина съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

През миналата седмица са намалели и болните от грип и остри респираторни заболявания. Констатирани са 75 болни, при 61 за предходната седмица.

Другата добра новина е, че през седмицата са намалели и заразените с COVID-19. Регистрирани са 125 заразени, при 144 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини на област Перник. Направени са 10 антигенни теста за COVID-19.

От РЗИ алармират, че има значително увеличаване на болните от варицела през миналата седмица. Констатирани са 37 болни, при 23 за предходната седмица като всички са от Перник. Буди тревога и фактът, че освен деца, сред заболелите има и възрастни. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са няколко колектива: ДГ №11 „Знаме на мира“ в Перник, VІ-то СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник, Х-то ОУ „Алеко Константинов“ в Перник и ХІ-то „Елин Пелин“ в Перник.

За пръв път от над два месеца  е регистриран 1 болен от туберкулоза.

През седмицата е установен и 1 болен от ротавирусен ентерит от Радомир, при 2-ма за предходната.

От РЗИ уверяват, че при всички болни са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 291 проверки. От тях 74 са относно спазване забраната за тютюнопушене. 11 от проверките са свързани със спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 6 от тях са във връзка със спазването на противоепидемичните мерки.

По време на проверките, здравните експерти са издали 3 предписания и 1 акт.

През миналата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 311 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.