Георги Милев бе номиниран за Агробизнесмен на България за 2022

Георги Милев бе номиниран за Агробизнесмен на България за 2022

Председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, бе номиниран за Агробизнесмен на България 2022. Той е най-големия арендатор в района на Перник и Радомир. Неговият бизнес се развива в 4 агроподсектора: зърно – 10 хил. дка, картофи – 500 дка, животновъдство – стадо с 300 овце и обработка на зеленчуци. В предприятието за преработка на зеленчуци „Елея“, което се намира в района на село Долна Диканя, работят 70 човека. Милев има и други бизнеси извън земеделието и храните.  Служебният министър на земеделието Явор Гечев лично връчи приза Георги Милев. Министър Гечев подчерта, че стопанството на Георги Милев е съчетание на всичко, което трябва да има в българското земеделие. А най-добрата реколта от пшеница, която някога се е случвала в стопанството на Милев е от тази година.

Призът за млад агробизнесмен отиде при производителя на биолешници Калоян Гичев. Бивш софтуерен специалист, днес той отглежда 300 дка насаждения, с посевен материал от институт в Перуджа, Италия.

Светлана Боянова беше отличена с наградата за принос за иновациите в земеделието. Боянова е двигател за основаването на първия български цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ. От юни 2022 г. е и ръководител на одобрения от ЕК Европейски цифров иновационен хъб с фокус земеделие AgroDigiRise, който надгражда АгроХъб.БГ.“

Отличието за Зелена инвестиция получи Сергей Петров, управител на Бии Смарт текнолоджис и основател на платформата „Истински мед“. Компанията създава технологии за дистанционен мониторинг на кошерите с марката PolIenity, които предават данните на пчеларите и те могат да следят от разстояние какво се случва с пчелите.

Отличието за биопроизводител беше присъдено на агроном Здравка Смиленова. Нейното стопанство е едно от първите биосертифицирани у нас. Започнали на 30 дка преди 18 г. днес отглеждат богата гама от плодове и зеленчуци на 180 дка комасирани площи по поречието на р. Струма. Но не с голямото стопанство и производство, а по това колко са различни биопроизводителката измерва успеха на „Моравско село“.

Отличието „Пробив на пазара“ е за „Чери Дриймс“ ООД  с управител Пламен Михайлов –  за дългогодишното ексклузивно партньорство с Kaufland България. В стопанството си край пазарджишкото село Щърково, „Чери Дриймс“ отглеждат зелена и алена чушка, пикантен пипер, тиквички, бяло зеле, карфиол, броколи и вкусни български череши.  Черешовите им градини са на над 330 декара, а зеленчуците – на 310 декара.

Отличието „Иновативен продукт“ получи Радослав Михайлов, изпълнителен директор на Екофол. Защитата на азотните торове от загуби е проблем, който от години е във фокуса както на торовата индустрия, така и на земеделските производители.