Областният управител срещу руската кирилица

Областният управител срещу руската кирилица

В Перник има два надписа на града – на кирилица и латиница. Кой харесвате повече, е въпросът, който е зададен от областната администрация.

„На 7 ноември, като областен управител на Перник и моя заместник – Илинка Никифорова, бяхме в Зала 6 на НДК на Форум за кирилицата, под патронажа на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Смятам, че в Европейския контекст, трябва да утвърдим българската кирилица, а не руската. Българската е много по-красива. Руската е тромава и схоластична. В руската кирилица се забелязват аномалии.

Руската буква главно „Т“ и малкото „т“ са идентични. На една фонема, съответства една графема. Докато в българската кирилица, имаме разнообразие – на една фонема има две графеми (малкото „т“ е ръкописно). Има разлика между главна и малка буква в българската кирилица.  С различна рисунка. С различна енергия. Това е хармония и ритъм на графиката. Това е богатството на българската кирилица!“, заяви своята позиция Людмил Веселинов – областен управител на Перник.