Президентът Румен Радев с ултиматум към политическите партии

Президентът Румен Радев с ултиматум към политическите партии

Партиите или да постигнат някакво съгласие, или да се разберат за датата на изборите. Такъв ултиматум им постави президентът Румен Радев от Египет, където е на срещата на ООН за климата.

Радев дебело подчерта, че им е дал цялото възможно време да говорят помежду си, като междувременно обяви, че кани “Възраждане” в сряда.

Ако се запази досегашната стъпка на предварителни разговори на президента с парламентарните партии – по 2 на седмица, то следва в петък поканена да бъде БСП, а идната седмица да са последните по численост две парламентарни групи – на “Демократична България и “Български възход”. Едва след изреждането и на 7-те фракции и вероятно след още няколко дни пауза се очаква президентът пак да извика ГЕРБ, вече за връчването на първия мандат – до 24-25 ноември. Което означава, че около 1 декември партията на Бойко Борисов трябва да е върнала папката с изпълнен (или не) мандат.

Лидерът на ГЕРБ пак благодари на Радев, че не бърза да раздава мандатите и така е дал време да започне сближаване на позициите.

Ако се нормализират отношенията между политическите партии, ще се стигне до правителство по политики, където няма да има никакво значение фигурата на премиера и министрите, а ще се върне истинската парламентарна демокрация.

То ще е с кратък мандат – или до лятото, или до местните избори, или до евроизборите, заяви Борисов. Радев обаче категорично отхвърли офертата на Борисов да събере на КСНС партийните лидери и там да им помогне да се разберат за управлението. Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не между президента и партиите, отсече президентът.

Подчерта, че следва строго процедурата и се надява те да оценяват даденото време “за конструктивен диалог”. Но ги призова отсега да се уточнят, ако няма редовен кабинет, кога да са следващите избори. /NEWS2