Мандрите предприеха извънреден ход, заради скъпотията, преместиха производството в…

Мандрите предприеха извънреден ход, заради скъпотията, преместиха производството в…

Няколко големи мандри вече правят сирене, кашкавал, кисело мляко направо в Полша, защото им излиза по-евтино, пише „Телеграф“. Става дума за по-големи преработватели, чиито продукти могат да се купят на по-ниски цени в търговски вериги. Така мандрите, вместо да си доставят с цистерни мляко от съседни европейски страни, каквато практика съществува от влизането ни в ЕС, изнесоха производствата си в Полша за по-евтино.

Извара

Това признаха членове на една от млечните браншови асоциации. Затова е все по-трудно да се намери прясна извара, защото почти не се произвежда кашкавал в България, казаха от млечния бранш.

Фирмени магазини

В същото време преработватели отказват да сключват договори с търговските вериги и започват да пласират мляко, сирене, кашкавал във фирмените си магазини. Проверка установи, че в някои от големите супермаркети краве сирене от една от най-разпознаваемите марки липсва на щандовете. Служители коментираха, че не се доставя повече от месец, но не знаят защо.

Надценки

От млечния бранш обясниха, че причините са свръхвисоките надценки, които слагат търговците, а в същото време извиват ръцете им да продават на по-ниски. Ние сме в патова ситуация, за нас е по-изгодно да си пласираме от собствените магазини, обясниха те. От бранша допълниха, че техният сектор не е включен да получи компенсации от Плана за възстановяване и устойчивост, което да им компенсира частично огромните разходи по производство.

Страната

Бърз преглед на щандовете на супермаркетите показа, че цените на млечните продукти са достигнали завидни висоти. Така например литър прясно мляко вече е 3,30, а козето минава 5 лв. Био овче сирене е постигнало космическите 40 лв. за кг. Киселите млека започват от 1,60 нагоре. Овчето сирене е около 25 лв. за кг, кравето е от 17 лв. нагоре. Кашкавалът върви 27 лв. за кг нагоре. Пакетче немско масло от 250 г е удвоило цената си и се продава на 10 лв./БЛИЦ