В ТПГ“М. Кюри“ отбелязаха тържествено 155-годишнината от рождението на своя патрон

В ТПГ“М. Кюри“ отбелязаха тържествено 155-годишнината от рождението на своя патрон

След кратко прекъсване, заради пандемията от коронавирус, тази година учениците и преподавателите от ТПГ “Мария Кюри“ тържествено отбелязаха 155-годишнината от рождението на  патрона на своя патрон – Мария Кюри. Гимназията носи името на световно известния учен от май 1996 г.

Празничното отбелязване на годишнината на Мария Кюри започна с лекция на тема: „Полските обекти в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско“, която изнесе  пред учениците от гимназията Жанета Павлович, преподавател по полски език в СУ “Кл. Охридски“-София.

На официалното честване присъстваха: Ивона Якушко-Дудка- съветник в Посолството на Република Полша в България, изпълнителен директор на Полския институт в София, кметът на кметство „Изток“ инж. Десислава Стоянова,  Юлияна Ефремова от Община Перник, Памела Качмарек от Полския институт и Жанета Павлович.

Директорът на ТПГ “Мария Кюри“ инж. Цветелина Миланова припомни постиженията на световноизвестния учен Мария Кюри. „Нейни са думите: Аз съм сред тези, които търсят красота в науката. Затова искам да се обърна към нашите ученици- търсете и намирайте красота в науката, бъдете живи и здрави, бъдете успешни“, заяви  Миланова.

Поздравление, по повод патронния празник на гимназията, отправи Десислава Стоянова. Тя пожела на учениците на гимназията, Мария Кюри да им бъде пример. “Бъдете уверени, че с упоритост, всеотдайност, мъдрост можете да реализирате мечтите си“, заяви Стоянова.

Ивона Якушко-Дудка поздрави емоционално учениците и преподавателите от гимназията и всички присъстващи на тържеството. Тя благодари от името на Посолството на Република Полша и Полския институт в България за поканата да присъства на това важно тържество. Тя подчерта, че Мария Кюри е изключително важна фигура в историята на Полша. „Радвам се, че продължава чудесното сътрудничество между Полския институт в София и гимназия „Мария Кюри“ в Перник“, подчерта полския дипломат. Тя припомни, че по инициатива и с подкрепата на Полския институт в сградата на гимназията бе изработен барелеф на полския лауреат на Нобеловата награда, който официално бе открит от полския посланик на официална церемония. „Интуицията ми подсказва, че нашето ползотворно сътрудничество ще продължи и занапред“, заяви Ивона Якушко-Дудка.

Ученици от ТПГ“Мария Кюри“ поздравиха  присъстващите на празника.