Задържаха внучката на актрисата Виолета Донева по подозрение за убийство

Задържаха внучката на актрисата Виолета Донева по подозрение за убийство

Софийският градски съд задържа Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си – актрисата Виолета Донева. Тялото на 79-годишната жена беше намерено в дома й в столичния квартал „Изток” в края на миналия месец.

Още в самото начало разследващите твърдяха, че вероятният извършител на престъплението е 18-годишната й внучка. Днес магистратите приеха, че има доказателства за това. Защитата каза, че момичето от 4 години ползвало тежки наркотици и неведнъж е лежало в психиатрични клиники. По досъдебното производство все още няма психиатрична експертиза, а само справка, която показва, че Ивет Стайкова е съзнавала какво върши.

Пред съда момичето заяви, че баба й била най-близкия човек и че последно двете слушали музиката на Жан Мишел Жар.

„Към настоящия момент сме направили необходимото да се убедим, че се касае за лице със способности да разбира свойството и значението на своите действия. Това е една изключителна тъжна история. Това е едно от делата, по които съм работил с особено настроение. Но фактът е фактът – това много неприятно престъпление е извършено от това момиче. Ние ще положим максимални усилия да се убедим в нейната вменяемост”, заяви прокурор Камен Господинов.

„Тя няма спомена за престъплението, прекалено много обича и уважава баба си”, каза адвокат Петър Чилов, защитник на Ивет Стайкова. По думите му момичето е лежало в психиатрия не по-малко от 4 пъти и за това има официални документи, които не са били приложени по делото.

„Включително нейните близки коментират, че тя от 14-годишна употребява високорискови наркотични вещества и злоупотребява с тях. Оттук нататък ние имаме много сериозен проблем по отношение на нейната вменяемост, дали тя може да носи наказателна отговорност”, заяви Петър Чилов.

„Баба ми беше една от най-близките ми роднини. Искам да почета паметта й и да продължа образованието си”, заяви 18-годишната Ивет Стайкова пред съда.