Международният форум в НДК, който събра учени от 11 държави, напомни, че кирилицата е тръгнала от българските земи

Международният форум в НДК, който събра учени от 11 държави, напомни, че кирилицата е тръгнала от българските земи

  От форум за кирилицата в НДК България каза на света, че буквите, на които пишат 300 милиона души, са тръгнали от българските земи, за да обединяват и историята не може да се подменя. Това прозвуча в словата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, под чиято егида се провежда международната конференция „И ний сме дали нещо на света“.

Форумът е организиран по инициатива на Илияна Йотова, със съдействието на БАН и на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. На него присъстваха учени от 11 държави.

Амбицията е събитието да се провежда на всеки две години.

„Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват много по-широко духовно пространство и обединяват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове и свързва светове“, заяви във видеоприветствие президентът Румен Радев, който не може да присъства, защото е в екип на световната среща за климата.

„Не може да говорим за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на българските владетели и духовници, приели за своя мисия да бъдат покровител на нашата азбука“, подчерта Радев. „Старобългарската книжнина се превърна в съдбоносно явление и образец за славянските народи. Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия“, посочи също Радев. Той добави, че българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата. По думите на държавния глава това изисква ежедневна грижа за грамотността и утвърждаване на историческите факти за кирилицата. Президентът отбеляза, че е впечатлен от присъствието на академичната общност на днешния форум и поздрави вицепрезидента Илияна Йотова и екипа й за енергията, с която са организирали това събитие.

Самата Йотова заяви в словото си, че е „недопустимо историята да се подменя, преиначава, забравя, за да обслужва геополитически интереси“.

„От уважение към историята и героите към миналото ни, няма да споменавам авторите на подобни лъжи. Историята на славянския свят не бива да е обвита в невежество и най-доброто средство срещу това е науката“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя предупреди, че е опасна тенденцията българският език да се измества от факти, които нямат нищо общо с науката.

„Противопоставяме се на всякакви опити и от Изток, и от Запад да се отрича приносът на ранната българска държава, както и на двете книжовни школи – Охридската и Преславската. Срещу посегателството не трябва да се мълчи, защото няма давност към културното ни наследство и то е на целия славянски свят“, подчерта Йотова. Тя разказа, че още от далечни времена българският език се изправя срещу древногръцки, латински, а днес е третият език в ЕС.

„Вече 12 века азбуката ни е нашият пазител и ореола над нас. Езикът, който ражда идентичност, самоопределение и национална принадлежност“, каза още Йотова. И напомни, че българите не са загубили словото си и в тежките години, и благодарение и на него са извоювали свободата си. Тя определи като нищожно малко сегашното положение – да се преподава български език само в 39 катедри извън страната и призова да се търсят причините за това.

„Трудният разговор за развитието на България като държава минава през езика“, каза пък в приветствието си министърът на културата проф. Велислав Минеков. Вярвам в интелектуалната мощ на българина и способността му да гради мостове на съзидание във времето“, добави Минеков и припомни, че форумът се провежда в годината, когато отбелязваме 300 г. от рождението на Паисий и 260 от написването на неговата „История славянобългарска“.

Светият синод изрази подкрепата си за провеждането на форума за кирилицата. Приветствие от името на патриарх Неофит прозвуча от епископ Поликарп.

„Напълно подкрепяме инициативи от такъв ранг, които разглеждат азбуката ни не само като графична система, но и като символ на нашата славянска православна идентичност“, каза епископ Поликарп. По думите му именно в идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото, цитира го БТА, която е партньор на събитието. Той посочи, че днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата, като средство за общуване. Да ценим словото и да се стремим да говорим на разбираем и достъпен език, призова още епископът.

Делото на Светите братя е онази ярка звезда, която осветлява целия небесен славянски небосклон, каза Поликарп. Създаването на славянската азбука е кулминационната точка в развитието на славянската писмена култура, така необходима и задължителна в тогавашната историческа действителност. Днес, подобно на времето на Светите братя, се нуждаем от пазители и продължители на тяхното дело, каза още Поликарп.

Визуалният разказ от 24 пана на чудотворни икони от манастири, намиращи се в България, Албания, Гърция, Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния, прехвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудодейните образи и тяхната вечна сила. Проектът е реализиран от екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а визуалната концепция е дело на д-р Людмил Веселинов, областен управител на Област Перник. Изложбата се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавен културен институт към МВнР.