Перник – домакин на Втори балкански фестивал на камерната музика

Перник – домакин на Втори балкански фестивал на камерната музика

Втори балкански фестивал на камерната музика „Духовни мостове“ ще се състои на 10 ноември в Перник, съобщи Райчо Христов – диригент на Камерен оркестър „Орфей“.
Проявата се организира от Съюза на българските композитори и Община Перник, под патронажа на кмета Станислав Владимиров. Ще прозвучат произведения на композитори от Хърватия, Черна гора, Гърция, Турция, Албания и България. БТА е медиен партньор на фестивала.
Перник е избран за световната премиера на произведение на турския автор Мехмет Немутлу. Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано, написан от композитора, ще бъде изсвирен за първи път в пернишкия Дворец на културата от Мартин Павлов – флейта, Росен Идеалов – кларинет, Сара Паносян – цигулка, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.
Любителите на класическата музика ще се насладят на пиесата „Предградие“ от две части за пиано на 4 ръце на хърватската авторка Саня Дракулич. Тя ще бъде представена пред публиката от клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова. Трио за цигулка, кларинет и пиано на черногорския композитор Зарко Миркович ще изсвирят Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет и Иван Керековски – пиано. Трио за кларинет, виолончело и пиано на гръцкия автор Никос Дрелас ще прозвучи в изпълнение на Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.
Пернишкият камерен оркестър „Орфей“ ще представи античен танц за струнен оркестър на албанския композитор Васил Толе под диригентството на Танас Чачи, също от Албания. Ще прозвучи и „Ръченица“ за струнен оркестър в памет на Петко Стайнов, написана от Ценко Минкин. Тя ще бъде поднесена на публиката от Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов.
През ноември миналата година в Перник се състоя първата среща на балканската камерна музика под надслов „Духовни мостове“. Организаторите определят събитието като нова форма на общуване между балканските страни. Според заместник-кмета Стефан Кръстев то неслучайно се провежда в Перник. По думите му Перник има богата духовна история. Тук през 1902 г. е създаден първият граждански оркестър у нас. Сформираният през 1975 г. камерен оркестър „Орфей“ пък стъпва на традициите на пернишката филхармония.
В града на Кракра искаме да отстояваме онова духовно общение между балканските народи, което прави региона духовен резерват на Европа и носител на свежите й идеи, заяви председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин.